Tananyag megnyitása új ablakbanVissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (nem elérhető funkció)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés

Szerző

Kiss Csaba

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul célja és tartalma

Írásom elsődleges célja, hogy segítse az informatika alkalmazói OKTV-re illetve OKATV-re (Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny) készülő diákokat a felkészülésben, tanáraikat pedig a felkészítésben. Ezzel egyszerre persze segítséget nyújt mindenki számára, aki az informatika középszintű érettségi, illetve az ECDL szintjén már túlmutató ismereteket és rutint szeretne szerezni a web- és képszerkesztés témakörében.

Azért választottam ezt a célt, mert azt tapasztalom, hogy a könyvesboltok polcain és az interneten is olyan szakirodalom található, mely a képszerkesztés alapjait mutatja be. Olyannal viszont még nem találkoztam, ami ennél magasabb szintű, de mégis könnyen érthető, gyakorlatias, és átfog minden – a mindennapi életben is felhasználható – témakört.

Írásom hangvétele az egyszerűségre, érthetőségre törekszik, hogy mind a középiskolás korosztály mind pedig a képszerkesztés témakörében már valamennyire jártas olvasó számára is könnyen emészthető legyen. Nem írok úgy általában a versenyekről, hiszen akit ezen információk érdekelnek, az úgyis utána néz az interneten (pl. http://tehetseg.inf.elte.hu). Munkám során igyekeztem minél gyakorlat-orientáltabb lenni. Olyan feladatokat válogattam az eddigi OKTV és OKATV feladatsorokból (ezen belül is a képszerkesztés témaköréből), melyekről úgy gondoltam, hogy jól lefedik azokat az eszközöket, részfeladatokat melyek az eddigi versenyeken előfordultak, és egyben egy lehetséges megoldást adnak bizonyos egyedi problémákra. Ezeknek egy általam ajánlott megoldásán vezetem végig az olvasót. A megoldás főbb lépéseit minden példa végén képsorozatokkal szemléltetem.

Az olvasó részletesebb leírást találhat a Gimp kezeléséről – olyan funkciók, eszközök kerülnek bemutatásra, melyek a jelenlegi informatika alkalmazói OKTV/OKATV követelményei között szerepelnek, a feladatok megoldását is ezzel a programmal mutatom be.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul leckéi, a megértéshez szükséges előismeretek, tárgyi feltételek

Leckék

 1. Képfájl tulajdonságai
 2. Képfájl transzformációk
 3. Színbeállítások
 4. Ecsetek
 5. Szabadkézi rajzolás
 6. Kijelölések
 7. Alakzatok, görbék
 8. Feliratok a képen
 9. Képmanipulálás, képtranszformáció
 10. Segédvonalak, elkészült kép exportálása a Gimpből
 11. Kitekintés: Rétegek és szűrők
 12. Rasztergrafikai feladatok megoldása az OKTV és OKATV –ből

Előismeretek

Tárgyi feltételek

Vissza a tartalomjegyzékhez

Elvárások a tanuló felé

Minimumszint

Alkalmazói programok gyakorlott használata, valamint gyakorlat képszerkesztő programok használatában (pl. Paint).

Optimumszint

Középszintű érettséginek megfelelő tudásszint alkalmazói és képszerkesztési ismeretek terén.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul irodalomjegyzéke

Ajánlott irodalom

Vissza a tartalomjegyzékhez

Kulcsszavak

Informatika OKTV, informatika OKATV, Nemes Tihamér, képszerkesztés, Gimp, réteg, rasztergrafika, ecset, szűrő, útvonal

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag következő oldalára (V)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült