Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés / Rasztergrafikai feladatok megoldása az OKTV és OKATV –ből

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A korábbi versenyfeladatokból igyekeztünk itt olyan feladatokat (valamint megoldási javaslatokat) összeválogatni, melyek a lehető legjobban lefedik, és tartalmazzák a versenyeken tipikusan előforduló problémákat, részfeladatokat. A feladatok forrásai, leírása megtalálhatóak a verseny honlapján: http://tehetseg.inf.elte.hu/nemesa/nemesa_archivum.html

Rasztergrafikai feladatok megoldása az OKTV és OKATV–ből

A Gimp legfontosabb – és az OKTV/OKATV versenykiírásában is, a „szükséges alapismeretek” között felsorolt – funkcióit a mellékletben található alfejezetben gyűjtöttem össze. A következőkben rátérünk a versenyfeladatok megoldására.

Megjegyzés

Az összes feladat leírása, forrásfájlokkal együtt megtalálhatóak a verseny archívumban (utolsó megtekintés: 2014. VII. 26)

Technikai tudnivalók a megoldásokkal kapcsolatban

Az egyes feladatokhoz lépésenkénti leírás tartozik. Minden lépésenkénti leírás után a fontosabb lépésekről képsorozatot találhat az olvasó, ahol minden lépéshez további leírás tartozik. Ezeket a lépéseket A, B, C, … betűivel jelöljük. A feladatok lépésenkénti leírásánál megemlítjük, hogy melyik állapot (pl.: A lépés) tartozik a képek közül.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Egyszerűbb, bemelegítő feladatok

A verseny archívumában több, egyszerűbb feladatot is lehet találni. Ezek közül szemezgettünk, és ezek (egy lehetséges) megoldásán vezetjük végig az olvasót.

OKATV 2006 – Első forduló, 1. feladat

Feladat

A feladat szövege:

A Regős Bendegúz filmszínháznak szüksége van egy olyan grafikára, amelyet a szórólapok és a mozijegyek háttereként felhasználhat (hatter.png).

A kép 200 képpont széles és 100 képpont magas legyen, háttere legyen világoskék! A kép bal oldalán (alul) és jobb oldalán (felül) világoslila színnel a „Regős Bendegúz filmszínház” szöveg legyen látható, dőlt betűkkel. (A filmszínház szó új sorban szerepeljen, a felette lévő szöveghez képest középre legyen igazítva!) A bal és jobb oldali szöveg méretében, betűtípusában, színében pontosan egyezzen meg!

A szöveg felett, illetve alatt legyen látható egy filmvetítőgép is, szintén világoslila színnel! A gép egy téglalapból, két körből áll. A lába két vastag vonal legyen, a vetítő része, pedig egy háromszög! A képen szereplő két filmvetítőgép ugyanolyan legyen!

Regős Bendegúz filmszínház
Példa

Javasolt megoldás:

Megoldási terv:

A tényadatok ismertek (pl. szélesség, magasság), már csak a kép „felépítésén” kell gondolkodnunk. Miért mondom, hogy „felépítésén”? A válasz egyszerű: a Gimp itt bemutatott „képességein” keresztül is látható, hogy összetettebb alakzatokat csak több, egyszerűbb, mondhatni elemi alakzatból építhetünk fel.

A mintaképen látható kamera – amit természetesen csak egyszer készítünk el, majd lemásoljuk – jól láthatóan néhány elemi alakzatból épül fel (amúgy ezt a feladat szövege is elárulja).

Ezeket mind könnyedén elkészíthetjük az eddig bemutatott Gimp eszközökkel. Lássunk is neki!

Javasolt megoldás lépései:

 • Állítsuk be a Háttérszínt világoskékre!
 • Hozzunk létre egy új képfájlt (Fájl → Új), a méretnél állítsuk be a megfelelő szélességet, magasságot (200x100 px)!
 • A mintának megfelelő helyre készítsünk egy téglalap kijelölést a Téglalap kijelölési eszközzel, majd válasszunk ki egy lila Előtérszínt és a Kitöltési eszközzel színezzük lilára a kijelölést!
 • Ellipszis kijelölési eszközzel készítsük el a két filmtekercset! Érdemes egyszer elkészíteni a megfelelő kijelölést, majd a kijelölést az ALT gomb lenyomásával arrébb tudjuk vinni: így mindkét filmtekercset ugyanolyan méretben elkészíthetjük. Mindkét kijelölésnél színezzük ki lilára a kijelöléseket (A lépés)!
 • Szabadkézi kijelölő eszközzel készítsük el a kamera lencséjét, egy háromszöget, majd színezzük ki az eddigiekhez hasonló módon!
 • A kamera lábait megfelelő vastagságú Ecset eszközzel készítjük el (5 px vastagságút használtunk, B lépés). Ne felejtsük! Egyenes vonalat a SHIFT gomb lenyomásával tudunk készíteni (lásd: Egyenes vonal rajzolása).
 • Sajnos a mi kameránk kicsit nagyobbra sikerült a kelleténél. Ez versenyen is előfordulhat, de semmi probléma! Méretezzük át (C lépés)! Ehhez előbb ki kell jelölni a kamerát (pl. Téglalap kijelölő eszközzel), majd utána használjuk az Átméretezési eszközt! Persze ha a kedves olvasónak megfelelő méretű a kamerája, akkor ez a lépés kihagyható.
 • Az átméretezett kamerát másoljuk le (CTRL+C, majd CTRL+V), Áthelyezési eszközzel vigyük a beillesztett kamerát a megfelelő helyre, majd CTRL+H-val (vagy Réteg → Réteg rögzítése) fixáljuk a helyét!
 • A kért szöveget beillesztjük a megfelelő helyre. Az előtérszín továbbra is lila, ezért ezen már nem kell változtatni. Hogy a szöveg két sorba kerüljön, a kijelölt szövegrészt megfelelő méretűre kell kijelölni a Szövegeszköz használata során (D lépés).
 • A beírt szöveget duplikáljuk! Jobbklikk a szövegre, majd válasszuk ki a Réteg → Réteg kétszerezése opciót! Ezzel készítettünk egy másolatot a szövegdobozról (E lépés).
 • Áthelyezési eszközzel vigyük a duplikált réteget a kívánt helyre!
 • A kész képet Exportáljuk a kért kiterjesztéssel, a kért névvel.

Nézzük a megoldás főbb lépéseit képekben!

A lépés
B lépés

A - Kijelölő eszközökkel elkészítjük a kamera testét.

B - A kamera lábát Ecset eszközzel készítjük, kihasználva, hogy lehet vele egyenes vonalat is húzni.

C lépés
D lépés

C - Sajnos a kamera túl nagyra sikeredett, ezért jelöljük ki, majd az Átméretezési eszközzel zsugorítjuk. A kész kamerát duplikáljuk (másolással, beillesztéssel).

D - A Szövegeszköz dobozát úgy jelöljük ki, hogy hosszában ne férjen ki a teljes szöveg: így két soros lesz.

E lépés
F lépés

E - A szöveget megkétszerezzük.

F - Áthelyezzük a duplikált szöveget a megfelelő helyre: kész!

Megjegyzés

Érdemes megvizsgálni a verseny honlapján elérhető pontozási útmutatót!

Értékelés:

A. A kép 200 képpont széles és 100 képpont magas2 pont

B. Háttere világoskék1 pont

C. A szövegek és a rajzok világoslila színnel készültek1 pont

D. Bal oldalán (alul) szerepel a dőlt szöveg, a filmszínház szöveg új sorban van középen
1+1 pont

E. Pontosan ugyanilyen szöveg szerepel a kép jobb oldalán is1 pont

F. A mozigép szerepel világoslila téglalap alappal, van két kör a filmtekercsnek, van vetítőrész, és van két lába (vastag vonal) 1+1+1+1 pont

G. Ugyanaz a gép szerepel a kép bal és jobb oldalán is, az elrendezése a feladatban megadott.1 pont

A pontozási útmutatóból világosan látszik, hogy helyesen jártunk el: például arra nem kellett figyelni, hogy a szöveg pontosan középre legyen igazítva az alatta ill. felette lévő kamerához képest.

A többi feladatnál is érdemes megvizsgálni a pontozási útmutatót, melyeket megtalálhatunk a korábbi feladatok archívumában (http://tehetseg.inf.elte.hu/nemesa/nemesa_archivum.html)!

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült