Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)OldaltérképSúgó megtekintése (S)

Súgó

Kedves Olvasó! A tananyag technikai megvalósításánál törekedtünk arra, hogy egy tanulás-menedzsment rendszerben egyszerűen feltölthető legyen, de emellett a helyi számítógépen, akár optikai meghajtóról megnyitva is használni lehessen. Ennek érdekében néhány speciális megoldást alkalmaztunk a tananyag használatának megkönnyítésére, amelyet az alábbiakban részletezünk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Navigáció

Amennyiben a tananyag egy tanulás-menedzsment rendszerben van elhelyezve, a navigációt egy külön keretben megjelenő menü segíti. Azon felhasználók kedvéért, akik képernyőolvasó programot használnak, a tananyag kezdőlapján elhelyeztünk egy hivatkozást, amellyel a tananyagok önálló ablakban tudják megnyitni. Az új ablakban az Előző és Következő hivatkozások követésével bejárhatják a tananyag leckéit, illetve az oldaltérkép is segíti a tájékozódást.

Az ikonsoron található ikonokat, azok leírását és az ikonhoz tartozó gyorsbillentyűt az alábbi táblázatban foglaltuk össze. A gyorsbillentyűk használatára vonatkozó információkat a gyorsbillentyűk szakaszban találhatjuk.

Az ikonok jelentése
Ikon Gyorsbillentyű Ikon szerepe
Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció) O Kattintás után visszakerülünk az előzőleg látogatott oldalra. Csak akkor használhatjuk, ha a böngészőnek van JavaScript támogatása.
Vissza a tananyag kezdőlapjára (P) P A tananyag kezdőlapjára kerülünk.
Ugrás a tananyag előző oldalára (E) E A tananyag előző oldalára kerülünk.
Ugrás a tananyag következő oldalára (V) V A tananyag következő oldalára kerülünk.

Fogalom megjelenítés bekapcsolva. Kattintással kikapcsolhatja. (M)

Fogalom megjelenítés kikapcsolva. Kattintással bekapcsolhatja. (M)

M

Amennyiben a tananyag fogalom magyarázatokat is tartalmaz, akkor ezen ikonokkal kapcsolhatjuk be/ki a fogalmak megjelenítését. A fogalmak eltérő színnel és pontozott aláhúzással jelennek meg a szövegben. A fogalmak a billentyűzetet használó felhasználók számára elérhetőek, amennyiben a navigálás során a TAB billentyűt használják. A funkció kikapcsolt állapotában a fogalmak nem lesznek megjelölve.

Ez a funkció csak akkor használható, ha a böngészőnek van JavaScript támogatása, illetve a tananyag szerzői megjelölték a fogalmakat a tananyagban.

Fogalomlista megtekintése (L) L

A lapon szereplő fogalmak listáját tudjuk önálló ablakban megjeleníteni, amennyiben az adott lapon vannak fogalmak.

Ez a funkció csak akkor használható, ha a böngészőnek van JavaScript támogatása, illetve a tananyag szerzői megjelölték a fogalmakat a tananyagban.

Oldal nyomtatása (Y) Y

Az ikon lenyomásával előhívhatjuk a nyomtatás párbeszédablakot, amelyben a tananyag aktuális oldalát tudjuk kinyomtatni.

Ez a funkció csak akkor használható, ha a böngészőnek van JavaScript támogatása.

Oldaltérkép D A tananyag oldaltérképére kerülünk, ahol fel vannak sorolva az egyes leckék, illetve azok aloldalai.

Lapon belüli keresés bekapcsolva. Kattintással kikapcsolhatja. (C)

<!--LANG_SEARCHOFFOON-->

C

Ezen ikonokkal az oldalon belüli keresést támogató felületet lehet megjeleníteni, illetve eltüntetni. Az ikon megnyomásával egy beviteli mező, egy keresés gomb és a találati listában való navigáláshoz szükséges előző- és következő gomb jelenik meg a képernyőn. Ezt a funkciót a képernyőolvasót használó felhasználók anélkül is elérik, hogy az ikon megnyomásával bekapcsolnák a megjelenítést.

Ez a funkció csak akkor használható, ha a böngészőnek van JavaScript támogatása.

Súgó megtekintése (S) S Az éppen most megtekintett Súgó oldalra kerülünk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Keresés

A keresés funkció az adott lapon található kifejezések megkeresésére szolgál. A keresőfelület alapesetben nem látható, azt az eszköztár megfelelő ikonjával be kell kapcsolni. Bár a böngészőprogramok lehetőséget adnak a lapon belüli keresésre, a képernyőolvasóprogramok egy részében ez a funkció nehézkesen használható, ezért adunk lehetőséget egy alternatív keresésre, hogy a találatokon a képernyőolvasó programokkal is egyszerűen végig lehessen menni. Ez a funkció azonban csak akkor érhető el, ha a használt böngészőprogram képes a JavaScript kód futtatására.

A Keres gomb csak akkor válik aktívvá, ha a keresőmezőbe legalább 3 karakter hosszú kifejezést adtunk meg. Ezután már rákattinthatunk a Keres gombra. A keresés után a találatok a lapon kiemelésre kerülnek. A találati listán a Következő, illetve Előző gombok segítségével navigálhatunk, de a keresési találatokra úgy is eljuthatunk, hogy a TAB billentyűt használjuk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fogalmak

Amennyiben az adott lapon van olyan fogalom, amelyhez a tananyag szerzői megadták a fogalom leírását, az ikonsoron megjelenik a Fogalom magyarázatok bekapcsolva/kikapcsolva, illetve Fogalmak listája funkció. Ennek előfeltétele az is, hogy a böngészőprogram képes legyen a JavaScript futtatására.

Amennyiben a fogalom magyarázatok megjelenítését bekapcsoljuk, a fogalmak megjelenése megváltozik az oldalon. Amennyiben egy fogalomra kattintunk, akkor a magyarázat megjelenik a fogalom alatt. Ezen magyarázatok a képernyőolvasó programot használók számára is elérhető.

Ha nem szeretnénk ezzel a funkcióval élni, kapcsoljuk ki a fogalom magyarázatok megjelenését. Ekkor a Fogalom magyarázatok kikapcsolva üzenet jelenik meg a képernyőn.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Stílus választás

Amennyiben a böngészőprogram támogatja a JavaScript futtatást, lehetőség van az oldalak stílusának beállítására. Választhatunk a normál és nagy betűméretű változat között, illetve nagybetűs, inverz színséma választására is van lehetőség a gyengénlátó felhasználók számára.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Gyorsbillentyűk

A tananyagunkban elérhető funkciókat (mint például ugrás a tartalomjegyzékre, keresés, fogalmak megtekintése) gyorsbillentyűk segítségével is elérhetjük a böngészőprogramban. A gyorsbillentyűket az oldalakon eltérő színnel és aláhúzással jelezzük a szöveges elemeknél, ikonok esetén az ikonleírások szövegében kerek zárójelben szerepelnek a gyorsbillentyűk.

Hogy a gyorsbillentyű funkciók eléréséhez milyen billentyűkombinációt kell megnyomni, az a használt böngészőprogramtól függ. (Például a Firefox böngészőprogramban az ALT+SHIFT billentyűkombináció, az Internet Explorerben az ALT+SHIFT billentyűkombináció, majd az Enter billentyű lenyomása használható.)

Az alábbiakban felsoroljuk az elérhető gyorsbillentyűk listáját.

A gyorsbillentyűk listája
Funkció Gyorsbillentyű
Alapértelmezett stílus beállítása A
Nagy betűméretű stílus beállítása N
Inverz színsémájú, nagy betűméretű stílus beállítása I
Ugrás a tartalomra T
Ugrás a tartalomjegyzékre J
Ugrás a tananyag kezdőlapjára P
A tananyag előző oldalának megtekintése (lineáris bejárás alapján) E
A tananyag következő oldalának megtekintése (lineáris bejárás alapján) V
Vissza az előzőleg látogatott oldalra O
Ugrás a tanulási útmutatóra (a tananyagok kezdőlapján van erre lehetőség) U
Oldaltérkép megtekintése D
Ugrás a keresési mezőre Z
Keresés gomb megnyomása K
Előző találat a keresési találatok között Q
Következő találat a keresési találatok között W
Oldal nyomtatása Y
Fogalom megjelenésének bekapcsolása és kikapcsolása M
Fogalmak listájának megtekintése L
Oldal bezárása B
Fel az oldal tetejére F
Súgó megtekintése S
Teszt oldalon a megoldás megtekintése G
Teszt oldalon a teszt kiértékelése R
Űrlap alaphelyzetbe állítása H

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fel a lap tetejére