Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés / Kitekintés: Rétegek és szűrők /Rétegek menü

Rétegek és szűrők

Rétegek

Rétegek menü

A Rétegek menü általános esetben a főablaktól jobb oldalra található, az ecseteket tartalmazó menü fölött.

A legfontosabb eszközök, melyeket itt megtalálunk:

A rétegeket kezelő panel felépítése50. ábra: A rétegeket kezelő panel felépítése

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új réteg beszúrása

Egyszerűen nyomjuk meg a Réteg menün az Új réteg ikont! Ezzel egy új réteget adtunk a képünkhöz.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Réteg törlése

Jelöljük ki a rétegek listájából a törölni kívánt képet! Ezt úgy tehetjük meg, hogy bal egérgombbal ráklikkelünk (az éppen kijelölt réteg sávja a réteg listában besötétül, lásd: a fenti ábrát). Ezután kattintsunk a Réteg törlése ikonra!

Vissza a tartalomjegyzékhez

Réteg sorrendjének megváltoztatása

Jelöljük ki azt a réteget, aminek a sorrendben való helyét változtatni szeretnénk (csak kattintsunk rá egyszer a rétegek listájában). Ezután a rétegek listája alatt található fel illetve le mutató zöld nyilakkal helyezhetjük a sorrendben eggyel fel, ill. eggyel le az éppen kiválasztott réteget. De akár „fogd és vidd” módszerrel is módosíthatjuk a rétegek sorrendjét.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Munka, rajzolás adott rétegen

Ahhoz, hogy a kívánt rétegen tudjunk dolgozni, egyszerűen csak jelöljük ki a rétegek listájából a kívánt réteget! Ezzel ez a réteg válik aktívvá, azaz ekkor ezen a rétegen tudunk dolgozni.

Szűrők

Picit rejtelmesebb neve van, mint a rétegeknek. Táblázatkezelésben találkozhatunk szűrőkkel: ott az a feladatuk, hogy bizonyos adattömegekből szűréssel a nekünk érdekeseket találjuk meg. A Gimpben erre nyílván nem használhatóak, hisz itt szó sincs táblázatkezelésről. Mik hát azok a szűrők?

Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűrőkről általában

A Szűrő menüpontot a fő ablakban találjuk meg (jobbról a második menüpont).

Szűrőket általában nem képek alkotásban, hanem inkább képszerkesztésben használnak, azaz fotók, plakátok, vagy akár montázsok készítésekkor. Mert hát egy képszerkesztő programot arra is lehet használni, hogy rajzoljunk benne, vagy fessünk. Erre nagyon hasznos eszköz az ún. tablet, más néven digitális tábla, vagy digitalizáló tábla.

Most azonban nézzünk egy beszédes példát szűrőkre!

Normál felirat
Szél
Hullámok
Kubizmus

Normál felirat

Torzítás → Szél

Torzítás → Hullámok

Művészi → Kubizmus

A kis példánkban jobb szélen láthatunk egy teljesen hétköznapi feliratot. Balra haladva pedig Szűrőkkel formázott verziókat. Ezen a példán is jól látszik, hogy a Szűrők lényege: hogy bizonyos effektusokat hajtsanak végre egy kijelölt rétegen. A fenti kis táblázat a számos lehetőség közül mutat be hármat.

Fontos megjegyezni, hogy a Szűrők tulajdonságai változtathatóak! Például a fenti táblázatban is látható „hullámos” hatást lehet fokozni, vagy még inkább visszavenni. Továbbá a „szél” hatást is szájízünk szerint módosíthatjuk: fokozhatjuk, vagy visszább vehetjük a szél hatást, sőt, a szél irányát is beállíthatjuk! Röviden: egy-egy szűrő tulajdonságait sokféleképp módosíthatjuk úgy, hogy az adott rétegen lévő kép éppen úgy nézzen ki, ahogy mi szeretnénk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűrők alkalmazása

Válasszuk ki azt a réteget a rétegek listájából, amin az adott szűrőt alkalmazni akarjuk! Ezután csak alkalmazzuk a Szűrők menüpontból azt a szűrőt, melyet használni szeretnénk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Ízelítő néhány szűrő fajtából

Sok szűrő van a Gimpben, ezért csak néhány szűrőt mutatunk be röviden. A felső sorban látható, hogy milyen hatással van a képre. A második sorban találjuk, hogy mely szűrőt alkalmaztuk a képre, végül a harmadik sorban olvasható egy kis leírás magáról a szűrőről.

Vetett árnyék
Gauss elmosás
Lencsehatás

Fény és árnyék → Vetett árnyék

Elmosás → Gauss elmosás

Torzítás → Lencsehatás

Állítható többek között az árnyék élessége, és távolsága az objektumtól

Állítható többek között az elmosás mértéke: X és Y irányban

Több minden mellett állítható a lencsehatás mértéke.

Alapkép
Szupernova
Szövés

Szűrőmentes kép, háttérrel

Fény és árnyék → Szupernova

Művészi → Szövés

A következő szűrőket nem a feliratra, hanem a háttérre alkalmaztuk.

Állítható a fényerő, sugarak száma, és a fény színe is.

Állítható a szövés sűrűsége, árnyékok sötétsége, mélysége és még sok más.

Megjegyzés

A háttérkép egy marsi naplementét ábrázol. Forrás: http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_347.html (utolsó elérés: 2014.VII.25.)

Rengeteg szűrő van, melyek különbnél különb effektusokat képesek létrehozni. A többi szűrő felfedezését az olvasóra bízzuk!

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült