Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés / Feliratok a képen

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A képszerkesztés egyik elengedhetetlen eleme a képeken a különböző színű, stílusú feliratok elhelyezése. Megnézzük a Gimpben ezt hogy, s mint kell feliratokat készíteni.

Feliratok a képen

Reális igény, hogy a képekre tudjunk feliratokat is elhelyezni. Szerencsére a Gimp erre lehetőséget is ad; ennek eszköze: a Szövegeszköz:

Szövegeszköz ikonja az eszköztáron40. ábra: Szövegeszköz ikonja az eszköztáron

Feliratok elhelyezése

Felirat helyének kijelölése a szövegeszközzel41. ábra: Felirat helyének kijelölése a szövegeszközzel

Vissza a tartalomjegyzékhez

Feliratok szerkesztése

Alap szerkesztési lehetőségek

Feliratok szerkesztése a Gimp többféle módot is kínál. Egyrészt – ahogy az előző ábra is mutatja – a felirat elhelyezésekkor megjelenő gyorsmenün keresztül változtathatjuk a felirat legalapvetőbb tulajdonságait, úgymint: betűtípus, betűméret, betűszín.

Szövegeszköz eszközbeállítások ablaka42. ábra: Szövegeszköz eszközbeállítások ablaka

Továbbá a Szövegeszköz eszközbeállításai adnak részletesebb beállítási, módosítási lehetőséget

Itt is megtalálhatóak a gyorsmenüből már ismert tulajdonságok: betűtípus (betűkészlet), betűméret és –szín, továbbá szövegritkítási, igazítási beállítások. Ezeket a lehetőségekkel mind találkozhattunk már szövegszerkesztésből, és eléggé egyértelműek azok beállításai, így ezekre a beállításokra a most nem térünk ki, ezzel is bátorítva az olvasót arra, hogy maga kísérletezzen a különböző beállítások hatásaival.

Meglévő feliratok szerkesztése

Meglévő feliratok szerkesztése nem egy bonyolult dolog; a következő lépésekkel meg is tehetjük:

Megjegyzés

Már begépelt szövegek tulajdonságait (pl. szín, méret) a szövegdobozon belül, a külön kijelölt szövegekre tudjuk alkalmazni. Ezen kívül kiegészíthetjük a már meglévő szöveget továbbiakkal.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Feliratok áthelyezése

Ez sem nehéz művelet:

Megjegyzés

Kisebb betűméretű feliratoknál nehéz lehet eltalálni a betűk színes, kitöltött részét. Akkor hát honnan tudjuk, mikor „állunk” jó helyen a kurzorral? A válasz egyszerű: ha a kurzor mellett megjelenik egy kis fehér, négyágú nyíl.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült