Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés / Képfájl tulajdonságai

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A képfájlok általános tulajdonságaival és ezen tulajdonságok Gimpben lehetséges beállításainak lehetőségével foglalkozunk.

Képfájl tulajdonságai

Méret

Méret megadása új fájl létrehozása esetén

Bizonyára mindenki számára világos, hogy miért lehet fontos egy-egy kép méretének a beállítása. Alapjában véve itt pixelben megadott méretről beszélünk, de természetesen – ahogy azt egy komolyabb képszerkesztő programhoz illik – más mértékegységekben is megadhatjuk a kép méreteit (pl.: centiméter)

Kép méret beállítása új fájl esetén1. ábra: Kép méret beállítása új fájl esetén

A kép méreteit már egy új kép létrehozásakor (Fájl → Új, vagy CTRL+ N). beállíthatjuk. Sablonok közül is választhatunk, melyek már előre megadott méreteket tartalmaznak (pl.: klasszikus monitor felbontások – 1024 x 768, vagy egyéb papír méretek: A4, A5 stb.)

Vissza a tartalomjegyzékhez

Felbontás

Mit is jelent egy kép felbontása? Nyomtatás kapcsán eshet róla szó, és általában dpi-ben (dots per inch) adják meg. Tehát tömören arról van szó, hogy nyomtatás során egy bizonyos területen mennyi képpont szerepeljen. Nagyobb érték nyílván jobb minőségű képet eredményez. Például 72 dpi azt jelent, hogy egy négyzethüvelyknyi területen 72 x 72, azaz 5184 képpont található

Speciális lehetőségek beállítása - Képfelbontás2. ábra: Speciális lehetőségek beállítása - Képfelbontás

Kép felbontását érdemes új kép létrehozásakor megválasztani. Az Új kép létrehozása párbeszédablakban nyissuk le a Speciális lehetőségeket! Itt be tudjuk állítani a kép felbontását. Alapértelmezett beállításban ppi-ben (képpont / hüvelyk) van megadva.

A versenyfeladatokban általában nem szokták kérni a képfelbontás beállítását, viszont annál inkább a képméret beállítását! Nem árt, ha tudjuk, mit is jelent a képfelbontás, és hogy hogyan kell beállítani.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült