Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés / Segédvonalak, elkészült kép exportálása a Gimpből

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Segédvonallak nagyon hasznos dolgok a Gimpben: vonalzónak is tekinthetjük őket, melyek mellé (mintegy vonalzóhoz igazítva) külön kép elemeket helyezhetünk el, megőrizve a rendezettséget. Exportálni pedig mindig kell: hisz a Gimp saját formátumában lévő képeket menthetjük el gyakrabban használt képformátumba (jpg, png, bmp stb.).

Segédvonalak, exportálás

Segédvonalak

Sokszor megeshet, hogy két objektumot egy függőlegesen vagy vízszintesen egy vonalban szeretnénk elhelyezni. Például két, sematikus sátornak az alját egy vonalba szeretnénk tenni. Kérdés: ezt hogyan lehet úgy megcsinálni, hogy valóban egy vonalban legyenek? Erre lehet megoldás a Segédvonalak használata.

Segédvonal megadása

Segédvonalakat a vonalzó segítségével tudunk a képhez hozzáadni. Ha megfigyeljük, észrevehetjük, hogy a kép bal szélén, és tetején végig húzódik egy-egy vonalzó, melyen egy-egy fekete nyilacska jelzi, hogy az X és Y koordináták szerint éppen hol helyezkedik el a kurzor. Végezzük el az alábbi lépéseket:

Vonalzó és segédvonal46. ábra: Az egérrel a vonalzóra visszük a kurzort, majd "lehúzunk" róla egy segédvonalat a bal gomb nyomvatartásával

Ezekkel a lépésekkel tudunk vízszintes segédvonalakat tetszőleges képhez hozzá adni. Természetesen hasonló eljárással tudunk a függőleges vonalzó segítségével függőleges segédvonalakat a képhez adni.

Több segédvonal megadásához újból végezzük el a fentebb megadott lépéssorozatot!

Üres képfájl egy vízszintes és egy függőleges segédvonallal47. ábra: Üres képfájl egy vízszintes és egy függőleges segédvonallal

Segédvonal módosítása

Segédvonal módosításához csak annyit kell tennünk, hogy rávisszük a kurzort a kérdéses segédvonalra, majd arrébb vonszoljuk (bal egérgombot folyamatosan nyomva tartva) a megfelelő helyre.

Segédvonal törlése

Fogjuk meg a kérdéses segédvonalat, majd vonszoljuk vissza a vonalzóra, ahonnan lehúztuk! Tehát a vízszintes segédvonalak a vízszintes vonalzóra, a függőleges segédvonalakat a függőleges vonalzóra. Ezzel eltűntethetjük a segédvonalakat.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült