Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés / Alakzatok, görbék

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A versenyeken sokféle alakzatot kell tudnunk készíteni úgy, mint: háromszög, szabályos négyzet, ellipszisek, körök… Ez a lecke ezek elkészítéséről szól.

Alakzatok, görbék

Alakzatok készítése

A leggyakoribb alakzatok, amikre igény merülhet fel: kör (ellipszis), négyzet, (téglalap), háromszög. Ha megfigyeljük az eszköztárat, láthatjuk, hogy az előbb felsorolt alakzatok csak a kijelölésekben fedezhetőek fel. Nem véletlenül: alakzatokat kijelölések segítségével tudunk készíteni.

Kör, ellipszis, négyzet, téglalap rajzolása

Válasszuk ki a megfelelő kijelölő eszközt (bővebben lásd: Kijelölések), végezzük el az éppen kívánt kijelölést, válasszunk ki egy tetszőleges színt az Előtérszínhez, majd töltsük fel a kijelölést a Kitöltés eszközzel (alább lásd az ikonját)!

Kitöltés eszköz ikonja31. ábra: Kitöltés eszköz ikonja

Háromszög rajzolása

Ez már egy kicsit kacifántosabb: nincs előre elkészített háromszög alakú kijelölésünk. Egy megoldáshoz több út is vezethet, így például jó megoldás lehet, ha egy már elkészített téglalapot kettévágunk az átlója mentén. Ebben az esetben viszont csak derékszögű háromszögeket tudunk gyártani. Ez nyílván nem elég. Akkor hogyan tovább?

Példa

Használjuk a Szabadkézi kijelölő eszközt (32. ábra), és végezzük el az alábbi lépéseket!

Szabadkézi kijelölő eszköz ikonja32. ábra: Szabadkézi kijelölő eszköz ikonja
  • Kattintsunk tetszőleges helyre az eszközzel a vászonra! Ez lesz a háromszög egyik csúcsa
  • Kattintsunk egy másik helyre az eszközzel: ez lesz a háromszög második csúcsa! Csináljuk meg ugyanezt, hogy meghatározzuk a háromszög harmadik csúcsát!
  • Végül kattintsunk bele a háromszög első csúcsába (amit elsőre kattintottunk ki a vásznon)! Ezzel kész a háromszög alakú kijelölésünk!
  • Tetszőleges színnel töltsük fel a háromszög alakú kijelölést!
Háromszög alakzat kijelölés közben: a harmadik oldalt össze kell kötni az elsőnek meghatározott csúccsal33. ábra: Háromszög alakzat kijelölés közben: a harmadik oldalt össze kell kötni az elsőnek meghatározott csúccsal

Szabályos háromszög rajzolása

Ismételjük meg az előző alfejezetben szereplő eljárást, azzal a különbséggel, hogy nyomva tartjuk a SHIFT gombot! Ekkor a szabályos, függőleges, vagy vízszintes vonalakat tudunk húzni, melyek meghatározzák majd a kijelölés határait.

Itt azért többről van szó: így nem csak vízszintes, ill. függőleges vonalat tudunk húzni, hanem a már korábban bemutatott, 15°-onkénti ugrásokkal is (lásd egy korábbi leckében: Vonalak húzása adott középpont körül, szabályos szögenként).

Ezzel a technikával könnyedén tudunk például derékszögű háromszöget rajzolni.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült