Tananyag megnyitása új ablakbanVissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (nem elérhető funkció)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Táblázatkezelés

Szerző

Molnár Katalin

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul célja és tartalma

Kedves Olvasó!

A tananyag elsődleges célja, hogy segítse az informatika alkalmazói OKTV-re, illetve OKATV-re készülő diákokat a felkészülésben, tanáraikat pedig a felkészítésben. Ezzel egyszerre segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki az informatika középszintű érettségi, illetve az ECDL szintjén túlmutató ismereteket és rutint szeretne szerezni a táblázatkezelés témakörében.

Azért választottam ezt a célt, mert azt tapasztalom, hogy a könyvesboltok polcain és az interneten is számos olyan szakirodalom található, mely a táblázatkezelés alapjait mutatja be. Olyannal viszont még nem találkoztam, ami ennél magasabb szintű, de mégis könnyen érthető, gyakorlatias, és átfog minden - a mindennapi életben is felhasználható - témakört.

OKTV/OKATV-n használható Microsoft és Libre szoftvercsomag is, ennek ellenére a korábbi versenyeken indulók döntő többsége a Microsoft Office programcsomag valamely verzióját választotta. A tananyagban én is ezt a szoftvercsomagot használtam, méghozzá a 2010-es verzióját. Éppen ezért, egyszerűsítésként a fájlok típusát Microsoftos kiterjesztésükkel jelzem majd. Ennek ellenére a szabad szoftvereket vagy az újabb Microsoft-alkalmazásokat használók számára sem haszontalanok a feladatleírások, hiszen azok gyakran egy az egyben átültethetőek más programokra is.

Mindvégig az egyszerűségre, érthetőségre törekedtem, hogy mind a középiskolás korosztály, mind pedig a táblázatkezelés témakörében már valamennyire jártas felnőtt olvasó számára könnyen emészthető legyen. Nem írok általában a versenyekről, hiszen akit ezen információk érdekelnek, az úgyis utánanéz az interneten. Pedagógiai tanácsokat sem fogalmazok meg konkrétan, a táblázatkezelés általam helyesnek talált tanítási szempontjait csak a sorok közé bújtatva, a témakörök felépítésével, a magyarázatok megfogalmazásával, a típushibák megemlítésével sugalmazom.

Munkám során igyekeztem minél inkább gyakorlatorientált lenni. Az egyes leckéket és alfejezeteket a feladatok megoldásához és megértéséhez feltétlenül szükséges elméleti bevezetővel kezdem, bemutatva ezzel az Excel (illetve általában a táblázatkezelő programok) főbb funkcióit. Ezt követően a versenyfeladatokból merített példákon keresztül mélyítem el az anyagot, ezek megoldását bőséges magyarázatokkal látom el. A tananyaghoz természetesen tartozik jónéhány példa feladatlappal, forrásfájlokkal, pontozási útmutatóval és az általam készített megoldásokkal. Ezek többnyire az elmúlt évek versenypéldái, de van pár saját példa is.

A példákhoz tartozó összes állomány megtalálható évek és fordulók szerint csoportosítva, egyetlen tömörített mappában, a tananyag végén, de a példáknál lehetőség van a csak oda vonatkozó állományok külön letöltésére is. Minden versenypéldánál megtalálható annak feladatszövege, pontozási és javítási útmutatója, mintával, forrásfájlokkal és a megoldással. A leckénkénti letöltés lehetőségével azok munkáját kívánom megkönnyíteni, akik csak egy-egy fejezet anyagát kívánják elsajátítani, és így csak pár feladatra van szükségük. Ők ügyeljenek a többszöri letöltés elkerülésére, hiszen olykor ugyanaz a példa szerepel több leckében is. Nem készítettem azonban félkész megoldásokat, amikből csak a példákban szereplő rész hiányzik, így aki gyors és lényegre törő szeretne lenni, annak azt javaslom, hogy induljon ki a megoldásfájlból, és törölje ki belőle azon részeket, melyeket gyakorolni szeretne. Elegendő idő esetén viszont jobb módszernek találom a feladatok teljes egészében történő megoldását, szükség esetén segítségül hívva az itt található magyarázatokat és megoldási útmutatókat. Így ugyanis sokkal átfogóbb képet lehet kapni a versenyfeladatok tartalmáról és a feladatok egymásra épüléséről.

Szeretném előrebocsátani, hogy a tananyagban szereplő linkek aktualitásáért felelősséget nem tudok vállalni, legyen szó akár a honlap címéről, akár a tartalmáról. Ugyanígy, a közben eltelt idő esetleg egyéb változásokat is hozhatott magával, például a szoftverek frissülését, újabb csomagok megjelenését stb. Kérem az olvasót, ne feledkezzen meg erre tekintettel lenni!

A segédanyag – mind az írásos dokumentum, mind a hozzá tartozó feladatmegoldások – mindenki számára ingyenesen használható, a forrás megjelölése mellett.

Amennyiben van valamilyen észrevétele, megkeresését szívesen fogadom a molnarkatanak@gmail.com e-mail címen (a levél tárgya legyen SCORM_Táblázatkezelés).

Végezetül ajánlom kollégáim hasonló jellegű, de más témakörben megírt tananyagait:

Köszönettel:
Molnár Katalin

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul leckéi, a megértéshez szükséges előismeretek, tárgyi feltételek

Leckék

 1. Az adatok importálása és előkészítése
 2. Dátum- és időkezelés
 3. Cellaformázás
 4. Adatok áttekintését segítő eszközök
 5. Diagram és formázása
 6. Helyettesítő karakterek használata
 7. Függvények
 8. Lehetőségelemzés
 9. Adatok érvényessége és lapvédelem
 10. Vezérlők
 11. ⇩Letöltés⇩

Előismeretek

A tananyagot elsősorban azoknak ajánlom, akik legalább az ECDL-vizsga, még inkább a középszintű érettségi letételéhez szükséges tudásszinttel rendelkeznek, mivel ezekre az ismeretekre építek. Akiknek ezek az alapok hiányoznak, ajánlom az ECDL-példatárat, az Érettségi felkészítő feladatgyűjteményt és az infoerettsegi.blog-ot a szükséges jártasság megszerzéséhez.

Tárgyi feltételek

A feladatok megoldásának leírásai a Microsoft Excel 2010-es verziójához készültek, de azok egy az egyben vagy kisebb módosításokkal átültethetőek más táblázatkezelő programokra is.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul irodalomjegyzéke

Ajánlott irodalom

Vissza a tartalomjegyzékhez

Kulcsszavak

táblázatkezelés, Microsoft, Excel, Libre, Calc, importálás, dátumkezelés, időkezelés, cellaformázás, oszlopszélesség, sormagasság, formátumkódok, feltételes formázás, rendezés, autoszűrő, irányított szűrő, kimutatás, részösszeg, diagram, helyettesítő karakterek, függvények, tömbképletek, CSE típusú képletek, szövegkezelés, lehetőségelemzés, célértékkeresés, Solver, adattábla, adatok érvényessége, lapvédelem, vezérlők, jelölőnégyzet, léptetőnyíl, görgetősáv, lista, beviteli lista, Nemes Tihamér, Informatika OKTV, Informatika OKATV, alkalmazói verseny, tehetséggondozás

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag következő oldalára (V)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült