Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Táblázatkezelés / Az adatok importálása és előkészítése

Tanulási útmutató

Összefoglalás

1. Importálás txt-ből vagy docx-ből

2. Importálás weblapról

3. Importálás pdf-állományból

4. Az importált adatok szerkezetének átalakítása függvényekkel

Az adatok importálása és előkészítése

Az adatokat, amelyekkel dolgozni fogunk, különböző forrásokban biztosítják számunkra. A legtöbb feladat azzal kezdődik, hogy ezeket importáljuk. Ez érettségin, ECDL-vizsgán sem ritka feladat, ott azonban az oszlopok típusának beállításánál, esetleg a karakterkódolás kiválasztásánál nehezebb dolgunk nem szokott lenni. Ezeken a versenyeken vagy a mindennapi élet valós megoldandó problémái esetén ritkán van ilyen egyszerű dolgunk. A hangsúly nem is a nehézségen van, hanem a kreativitáson és az időn: nem mindegy, mennyit töltünk el a folyamat megtervezésével, nem mindegy, hogy a kiválasztott módszer mennyi időt igényel, és az sem, hogy esetleg milyen későbbi problémákhoz vezet valamilyen meggondolatlanság.

Ez egy eléggé összetett témakör, gyakran épül olyan ismeretekre, melyeket majd csak a későbbiekben tárgyalok. Ennek ellenére mégis ezt választottam első fejezetnek, mert a feladatok megoldása mindig ezzel a résszel kezdődik. Igyekeztem olyan példákat választani, melyek kevésbé alapoznak a további témakörökre, ugyanakkor a későbbi fejezetekben előfordulhat, hogy a példa éppen egy importálási feladat lesz, ami az adott témakörben való jártasságot méri fel.

1. Importálás txt-ből vagy docx-ből

Elsőként egy nagyon egyszerű példát mutatok, ahol semmi más dolgunk nincs, mint egy kicsit átrendezni az importált adatokat.

Példa

1. példa: Nemes 2010-2011 2. forduló, 4/C (A légierő pilótáinak kiképzése)

A forrásban rangonként csoportosítva szerepelnek a pilóták azonosítói, míg mi az azonosítók egy már adott sorrendjét szeretnénk használni, azonosítónként felsorolva a hozzájuk tartozó rangot.

Az egyik legegyszerűbb eljárás a következő:

Megjegyzés

Akkor sem kell kétségbe esni, ha csak később jövünk rá, hogy inkább számként lenne az azonosítókra szükség. Az Excel képes automatikusan számmá konvertálni a szövegként tárolt azonosítókat, ha például megszorozzuk őket 1-gyel.

Gond inkább abból szokott lenni, ha eleve olyan forrást kapunk, ahol a számok – amikkel természetesen dolgoznunk is kell – szövegként vannak eltárolva. Erre jobb esetben a cella bal felső sarkában megjelenő zöld háromszög is felhívja a figyelmet. Ha nem választjuk az átalakítás számmá opciót, a függvényeink #ÉRTÉK! hibaüzenettel térhetnek vissza. Erre a jelenségre láthatunk példát a 2008-2009-es év Nemes 3. fordulójának 4. feladatában, a D részben.

Megjegyzés

Oszlopok másolása helyett alkalmazhatunk munkalapmásolást is, ami sok esetben előnyösebb lehet, hiszen megtartja a formázásokat is, a szükséges adatokon túl. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Ctrl gombot nyomva tartva elvonszolni a Január munkalapot, mintha csak át akarnánk helyezni. Utána persze ki kell törölni a szükségtelen adatokat, de ez azért jóval gyorsabb lehet, mint a külcsín újbóli beállítása. Ebben a módszerben az lehet a buktató, hogy olykor kimondottan kéri a feladat (de egyébként is érdemes így gondolkodni), hogy minden további munkalap az első munkalapra épüljön, esetünkben a Képzés munkalapra. A legegyszerűbb tehát, ha a munkalap másolását követően minden adatot kijelölünk (Ctrl+A), majd törlünk (Delete) az új munkalapon, hogy csak a formázás maradjon. Utána csatolt beillesztéssel másolhatjuk a rangokat az eredeti munkalapról.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A képen egy köztes állapot látható, mely a leírt lépések megértését kívánja segíteni.3_full.jpg3. ábra: A táblázat elkészítésének köztes lépései.
Megjegyzés

Egy másik, még egyszerűbb megoldás az előzőekben F és G oszlopban előkészített adatok rendezése azonosítók szerint. Ettől ugyanis az üres sorok egy helyre kerülnek, és mivel az A oszlopban is rendezetten vannak az azonosítók, elég az így kapott összefüggő, rangokat tartalmazó tartományt áthelyezni a B oszlopba.

Példa

2. példa: OKTV 2010-2011 1. forduló, 5/B (Tisztavatás)

A forrás most egy doc-fájl, mely táblázatos formában tartalmazza az adatokat. A hagyományos módon ezt nem tudjuk forrásként felhasználni, hiszen a szövegből történő importáláskor nincs lehetőség doc-fájl kitallózására. Vágólap segítségével azonban megoldható a dolog: megnyitjuk a forrást Worddel, kijelöljük a táblázatot, vágólapra helyezzük, majd egy Excel-munkalapon állva Ctrl+V-t nyomunk. Ezt követően csak át kell csoportosítani az adatokat, és helyreállítani a formázást, hiszen az elég furcsán került át.

Választhatunk azonban egy másik módszert is, mely használata akkor jön jól, amikor nagyon sok, számunkra felesleges formázás van beállítva a Word-táblázatra. A formázás teljes elveszítésével ugyanis lehet, hogy gyorsabban végzünk a feladattal. A következőkben ennek lépései olvashatóak.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A forrás egy részlete: a két kar adatainak külön munkalapra kell kerülniük, de itt még egyetlen táblázatban szerepelnek.4_full.jpg4. ábra: A forrás egy doc-fájl, benne táblázattal. A két kar adatainak külön munkalapra kell kerülniük.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült