Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés / Kijelölések /Kijelölt terület kitöltése színnel

Kijelölések

Szerkesztési lehetőségek

Kijelölt terület kitöltése színnel

A kijelöléseket úgy kell felfogni ilyenkor, mint egy falrendszer. A kijelölés határa maga a fal, és mi ezen belül garázdálkodhatunk. Például feltölthetjük színnel:

Feladat

Gyakorló feladat: Rajzoljunk egy Mickey-egér fejet (szimbólumot)!

Példa

Megoldási javaslat:

Feladat lépési képekben24. ábra: Feladat lépési képekben
  • Használjuk ki, hogy kijelölési területeket lehet összegezni, továbbá azt, hogy méretarányosan, szabályos kört is létre tudunk hozni!
  • Érdemes csak az egyik fület elkészíteni, hisz tükrözéssel majd megoldjuk, hogy a fül a másik oldalt is szépen megjelenjen.
  • Töltsük fel feketével a kijelölt részt!
  • Másoljuk le az így kapott alakzatot (CTRL+C), majd illesszük be (CTRL+V)!
  • Tükrözzük a beillesztett képet a Tükrözési eszközzel (25. ábra)! Alapértelmezetten vízszintes tükrözés van beállítva az eszköz menüjében; ha mégse így lenne, akkor állítsuk át (ezen kívül még függőleges tükrözés is lehetséges)! Majd illesszük a helyére a Mozgatás eszközzel!
Tükrözés eszköz ikonja.25. ábra: Tükrözés eszköz ikonja.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Kijelölt terület kitöltése színátmenettel

Mint ahogy a fejezetcím is mutatja, ezt a Színátmenet eszközzel (26. ábra) tudjuk elérni. Kijelölt területet színátmenetessé tehetünk. Itt az élőtér és háttérszínnek is fontos szerepe van, ugyanis az előtérből a háttérszínbe történik az átmenet.

Színátmenetes kitöltés ikonja.26. ábra: Színátmenetes kitöltés ikonja.

Válasszuk ki a megfelelő színeket, majd tartsuk nyomva a bal egér gombot, és húzzuk abba az irányba, merre azt szeretnénk, hogy a két szín közti átmenet végbemenjen!

Színátmenetek mértéke: lágy és éles átmenet27. ábra: Színátmenetek mértéke: lágy és éles átmenet

A fenti ábra segítségével egyszerűen elmagyarázható az eszköz működése: az ábrán látható vonal azt mutatja, milyen hosszan húztuk az egérgomb folyamatos lenyomásával a kurzort, azaz hogy milyen hosszú szakaszon történik meg a színátmenet. A bal oldali ábrán egy hosszabb színátmenetet láthatunk, míg a jobb oldalin egy rövidebbet.

Érdemes megfigyelni, hogy mindig az előtérszínből megy át az átmenet a háttérszínbe.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Szabadkézi rajzolás kijelölt területen belül

Szabadkézi rajzolás esetén is nagyon hasznosak lehetnek a kijelölések. Tegyük meg a következő lépéseket:

Mit tapasztalunk? A rajzeszköz csak a kijelölt területen hagy nyomot. Valószínűleg nem kell ecsetelnünk, milyen hasznos tulajdonsága ez a kijelöléseknek.

A szabadkézi rajz nem hagy nyomot a kijelölt területen kívül28. ábra: A szabadkézi rajz nem hagy nyomot a kijelölt területen kívül

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült