Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában – Szövegszerkesztés / Képek

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A fejezetben képekkel kapcsolatos trükkösebb feladatokról lesz szó.

Képek

A versenyeken elkészítendő dokumentumok nagyon sok esetben tartalmaznak képeket. A feladatunk sokszor nem csupán a kép beszúrása, hanem valamiféle formázása, "trükkökkel" való módosítása. Nézzünk néhány ilyen képformázással kapcsolatos feladatot!

Képek sorrendje

Előfordulhat, hogy a dokumentumban képek egy csoportját kell létre hoznunk. Ha a képek nem egymás mellett, hanem egymással takarásban helyezkednek el, akkor a tökéletes kivitelezéshez gondoskodnunk kell a képek megfelelő sorrendjéről.

Feladat

Nemes 2009-2010 1. forduló, 4. feladat (Locsoló_1.docx állomástól)

(A feladat elejét már megoldottuk a Szövegdobozok lecke Szövegdobozok ábrákban című fejezetében.)

A locsoló versek beillesztése és formázása után (Locsoló_1.docx) szúrjuk be a középső papírtekercs köré a négy képeslapot, majd állítsuk méretüket a mintának megfelelően!

Ezután a versek alatt található négy nagyobb képet is illesszük be! El kell érnünk, hogy a képek a mintának megfelelőn kitakarják egymást!

A Formátum fül Elrendezés csoportjában az objektum előbbre, vagy legelőre illetve hátrébb vagy leghátulra küldésével tudjuk módosítani a képek "rétegének" sorrendjét.

A mintán látható hatás azonban nem valósítható meg ilyen könnyen, itt ugyanis a képek körbe takarják egymást. A Wordben nem oldható meg, hogy a kép egyik sarka leghátul, a másik sarka pedig legelöl helyezkedjen el az objektumok sorrendjében. Ehhez a hatáshoz tehát kicsit trükköznünk kell:

A feladat megoldásának lépései láthatóak23. ábra: Kép egy részének kivágása

Most már valóban sikerült elérnünk a "ciklikus takarást", és ezzel el is készültünk a teljes feladattal. (Locsoló_Kész.docx).

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült