Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában – Prezentációkészítés / Vetítési tulajdonságok

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A fejezetben szó lesz az áttűnések, időzítések beállításáról, illetve kirakati bemutató készítéséről.

Vetítési tulajdonságok

Áttűnések, időzítések

A diasorainkat hangulatosabbá, látványosabbá tehetjük, ha az egyes diakockák közötti váltást egyszerű felvillanás helyett, valamilyen ízléses áttűnéssel oldjuk meg.

A PowerPoint igen sok áttűnési effektust kínál, s lehetőséget ad arra, hogy a megjelenítés sebességét mi magunk állítsuk be. Sőt a program azt is támogatja, hogy a megjelenítést hanghatással kísérjük.

A versenyen a rengeteg áttűnési effektus közül történő választást legtöbbször a versenyzőre bízzák, azt azonban gyakran kikötik, hogy az egyes diakockák ne kattintásra, hanem megadott idő eltelte után váltsák egymást.

Nézzünk hát példát áttűnési és időzítési beállítások megadására!

Feladat

Nemes 2006-2007. 3. forduló, 6. feladat (folytatás a Kirakati bemutató_6.pptx állomástól)

A feladat szerint tetszőleges áttűnési effektust használhatunk. Ennek megadásához lépjünk az Áttűnések fülre, és válasszunk egyet az Áttűnések ebbe a diába csoportban található effektusok közül. Az egyes áttűnések további testre szabását megtehetjük az itt található Effektus beállításai menüpontban.

Mivel a feladat nem kéri, hogy minden diakocka különböző áttűnési hatással jelenjen meg, ezért a gyorsabb megoldás érdekében válasszuk az Időzítés csoportban a Mindegyikre menüpontot! Így az első diakockára megadott áttűnési tulajdonságok az összes diánkon megjelennek.

Ezek után a feladat kiírásának eleget téve állítsuk be, hogy a diakockák egymást adott idő után, automatikusan kövessék! Ehhez válasszuk az Áttűnések / Időzítés / Továbbítás menüben azt az opciót, hogy a diaváltás ne kattintásra történjen, majd adjuk meg, hogy a továbbítás pontosan mennyi idő múlva is következzen be! Az első diánál ez 10 másodperc, a többinél 30 másodperc legyen!

Az első dia továbbításának beállításai22. ábra: Az első dia továbbítása
Megjegyzés

Most is gyorsabbak lehetünk, ha az automatikus, 30 másodperc utáni áttűnést mindegyik diára alkalmazzuk, majd utólag az első diánál a továbbítást 10 másodpercre módosítjuk.

Ezzel el is készültünk a következő állomással, amely már az áttűnési beállításokat is tartalmazza! (Kirakati bemutató_7.pptx)

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült