Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában – Prezentációkészítés / Animációk

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A fejezetben az animációkészítést tekintjük át.

Animációk

Egy prezentáció elkészítésekor a mondandónkat könnyen hangsúlyozhatjuk, tagolhatjuk úgynevezett animációk segítségével. Ez a fogalom magában foglalja az egyes elemek vetítés közben történő mozgatását, megjelenését, eltűnését és mindenféle egyéb figyelemfelkeltő hatást.

A PowerPoint az animációk igen széles választékát kínálja, és azok személyre szabására is lehetőséget ad.

Fontos

Sokan esnek abba a hibába, hogy az előadásuk közben a tartalom mellett az animáció-készítési ismereteiket is prezentálni szeretnék, s gyakran túlzóan sok illetve felesleges animációkat helyeznek el a bemutatóban. Ez nagyon zavaró lehet, hiszen a sok "izgő-mozgó" elem elterelheti a figyelmet a mondandónkról, és ezzel éppen az animáció által hivatott hatás ellenkezőjét érhetjük el.

A bemutatókészítéssel kapcsolatos versenyfeladatok kihagyhatatlan eleme az animáció szerkesztésének számonkérése, nézzünk is most erre néhány példát!

Animációk készítése

Feladat

Nemes 2007-2008 3. forduló, 7. feladat (folytatás a Jelkép_6.pptx állomástól)

A 2. diakockán animálnunk kell az általunk elkészített japán zászló egyes feliratait. A feladat azt kéri, hogy kezdetben csak a szöveg és a zászló látszódjék, és utána gombnyomásra, illetve adott idő elteltével jelenjenek meg az egyes feliratok.

Nézzük a megoldást lépésenként:

1. A"10" felirat animálása

Menüpont, melyben megadhatjuk, hogy mikor induljon az animáció5. ábra Animáció kattintásra történő indítása
Megjegyzés

Egy animáció alkalmazása után az adott objektum mellett megjelenik egy sorszám, a jobb oldalon pedig az animációs munkaablak, amely lehetőséget ad az effektusok lejátszására, átrendezésére illetve tovább szerkesztésére. Utóbbihoz kattintsunk az adott sorszámú animációra, majd a megjelenő kis nyílra!

 Az animáció sorszámának megjelenése az objektum mellett és a munkaablakban6. ábra: Az animáció sorszámának megjelenése az objektum mellett és a munkaablakban

2. A "7" felirat animálása

A menüpont, melyben beállíthatjuk az animáció késleltetett indítását7. ábra: Animáció késleltetett indítása

3. Átmérő és "7*3/5" felirat animálása

A képen a kész 2. diakocka animáció munkaablaka látszik8. ábra: 2. dia elemeinek animációi

Elkészültünk a 2. diakocka elemeinek animálásával, így áttérhetünk a feladatban kitűzött többi animációra, azaz az 5. dián lévőkre. Nézzük a megoldás lépéseit!

1. Képdarabok animálása

Megjegyzés

Most nem megjelenési, hanem kiemelési effektust kell megadnunk. Ezt a hatást akkor érdemes választani, amikor az adott objektumot a dia vetítésekor rögtön láttatni szeretnénk, de az előadás közben a hatás fokozása érdekében még jobban ki akarjuk emelni az adott tartalmat.

2. "Vége" felirat animálása

Megjegyzés

Ebben a menüpontban lehet megadni egy több bekezdést tartalmazó szövegdoboz esetén, hogy a bekezdéseket külön-külön, egyszerre, vagy a szövegdobozzal egy komplex objektumként kezelve szeretnénk animálni.

Menüpont, melyben kiválaszthatjuk a szövegdoboz és tartalmának megjelenési módját9. ábra: Szövegdoboz és tartalmának megjelenési módjai

Az 5. diakocka animációit beállítottuk, ezek munkaablakát az alábbi képen láthatjuk!

A képen a kész 5. diakocka animáció munkaablaka látszik10. ábra: Az 5. dia elemeinek animációi

Most, hogy elkészültünk az összes animációs beállítással, kész is van a teljes feladat! (Jelkép_Kész.pptx)

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült