Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában – Prezentációkészítés / Hivatkozások

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A fejezetben a hiperhivatkozás fajtáiról és készítéséről lesz szó.

Hivatkozások

Hiperhivatkozások

A bemutató készítés során lehetőségünk van az egyes elemekre hiperhivatkozást beállítani, melynek köszönhetően vetítés közben az adott elemre kattintva egy másik, előre beállított helyre "ugorhatunk". Ez a hely lehet:

Az egyes lehetőségekről bővebben olvashatunk az alábbi oldalon! [Utolsó megtekintés: 2014.09.10.]

A fentiek közül gyakran használjuk a dokumentum egy adott pontjára való ugrást. Ezzel az eszközzel oldható meg például, hogy egy tartalomjegyzék adott sorára kattintva a vetítés az adott téma kezdő diájára ugorjon, vagy az, amikor a diakockákon előre / hátra mutató nyílra kattintva a vetítés a megelőző / rákövetkező diára ugrik.

Ezek az úgynevezett nemlineáris prezentációk, amikor is a vetítés nem feltétlenül a diák sorszáma szerint halad, hanem a hivatkozott elemekre kattintva átugorhatunk a korábban beállított (általában a gondolatmenethez köthető) diakockákra.

A másik nagyon gyakran használt hiperhivatkozási típus az adott weboldalra mutató hivatkozás. Nézzünk is olyan versenyfeladatot, ahol ez volt a feladat!

Feladat

Nemes 2007-2008 3. forduló, 7. feladat (folytatás a Jelkép_4.pptx állomástól)

A 3. diakockán be kell állítanunk, hogy a Wikipedia szóra kattintva a feladat által megadott honlapra ugorjon a vetítés.

Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a Wikipedia szót kijelöljük, majd a Beszúrás / Hivatkozás / Hiperhivatkozás menüpontra kattintunk, az ekkor felbukkanó ablak bal oldalán kiválasztjuk a Létező fájl vagy weblap opciót, és a Cím mezőbe beírjuk a kívánt URL címet.

A munkaablak, melyben szerkeszthetjük a hiperhivatkozást3. ábra: Hiperhivatkozás egy weboldalra

A 4. dián szereplő waka szóra is hasonló módon tudunk weboldalra vezető hiperhivatkozást beállítani. (Jelkép_5.pptx)

Vissza a tartalomjegyzékhez

Egyéb akcióbeállítások

A Beszúrás / Hivatkozás / Művelet menüpontból felnyíló ablakban további olyan eseményeket állíthatunk be, melyek az adott elemmel a vetítés közben kattintásra, vagy rámutatásra történnek. Ilyen lehet például egy hangfájl lejátszása. Nézzünk erre egy példát a versenyről!

Feladat

Nemes 2007-2008 3. forduló, 7. feladat (folytatás a Jelkép_5.pptx állomástól)

A feladat azt kéri, hogy a 4. diakockán lévő kottára kattintáskor játszódjék le a japán Himnusz. Ehhez jelöljük ki a kottát, majd a fent említett ablakban álljunk a Kattintásra fülre. A Hanglejátszás nevű legördülő mezőben válasszuk az Egyéb hang opciót, és adjuk meg a kívánt hangfájlt! (Jelkép_6.pptx)

A képen az akcióbeállítások munkaablak látható4. ábra: Hang lejátszása kattintásra

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült