Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés / Kijelölések /A CTRL billentyű hatása kijelölés közben – kijelölés megadása középpontból

Kijelölések

Általános műveletek kijelölésekkel – gyorsbillentyűk

A CTRL billentyű hatása kijelölés közben – kijelölés megadása középpontból

Fontos megjegyezni: ez a funkció csak az Ellipszis és Téglalap kijelölő eszközöknél érvényes!

„Sajnos” itt is kettős funkciót szolgál a CTRL billentyű – hasonlóan, mint a SHIFT billentyű esetén. Annyi különbséggel, hogy ha a kijelölés közben nyomjuk le a CTRL billentyűt, akkor a kijelölést nem a kurzorhoz fogja viszonyítani - a bal felső sarok a kattintás helye, a jobb alsó sarok pedig a kurzor aktuális helyzetéhez igazodik; hanem az első kattintás helyét fogja az ellipszis vagy a téglalap kijelölés középpontjának tekinteni. Tehát középpontosan fogja a kijelölést elvégezni, még hozzá attól függően, hol kattintottunk a vásznon.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A CTRL billentyű hatása kijelölés előtt – Kivonás a meglévő kijelölésből

Nem kell semmi bonyolultra gondolni: ugyanolyan funkció, mint amit az előző fejezetben tárgyaltunk a SHIFT gomb esetén, annyi különbséggel, hogy itt nem hozzáadja az újabb kijelölés területét, hanem elveszi.

Összetett kijelölés: létrehozva a SHIFT és CTRL gombok segítségével22. ábra: Összetett kijelölés: létrehozva a SHIFT és CTRL gombok segítségével

Ahogy az ábrán is látható: a kijelölésből – ugyancsak ellipszis kijelöléssel – elvettünk kijelölési területeket a CTRL gomb lenyomása segítségével. Így egy bonyolultabb kijelölést kaptunk, amit pl. egy összefüggő színnel akár fel is tölthetünk, ezzel egy bonyolultabb ábrát kapva.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Az ALT billentyű hatása – kijelölt terület mozgatása

Mint az a fejezetcímből is látszik: az ALT billentyűvel meglévő kijelöléseket tudunk mozgatni tetszőleges helyre. Általános tapasztalat lehet, hogy a kijelölések csak addig szerkeszthetőek, míg létrehozzuk őket, azaz míg fel nem engedjük ujjunkat a bal egér gombról.

Az ALT gombot nyomva tartva a kurzor jobb felső sarkában megjelenik egy kettős kereszt, ami mozgatásra utal. Ki is próbálhatjuk: ha a kurzorunk ilyen formát ölt, az éppen még aktív kijelöléseket bárhova áthelyezhetjük. Igaz, az alakjukon már nem változtathatunk. Fontos megjegyezni: ez a funkció akkor érvényes, ha az Eszközök közül valamelyik kijelölő eszköz ki van választva.

Megjegyzés

A fent említett gyorsbillentyűk helyett használhatjuk az eszközbeállítások panelben található, Mód ikonokat is (lásd a lenti ábrát) a kijelölés módjának beállítására.

Kijelölési módok az eszközbeállítások ablakon.23. ábra: Kijelölési módok az eszköz- beállítások ablakon.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült