Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés / Rasztergrafikai feladatok megoldása az OKTV és OKATV –ből /OKATV 2010 - Második forduló, 5. feladat

Rasztergrafikai feladatok megoldása az OKTV és OKATV–ből

Összetettebb feladatok

OKATV 2010 - Második forduló, 5. feladat

Feladat

Feladat szövege:

5. feladat: Rajzolás – UNASUR tabló készítése (10 pont)

Az UNASUR (Dél-Amerikai Nemzetek Uniója) nem más, mint a dél-amerikai államok együttműködési szervezete.

Unasaur

Feladatod egy tabló (unasur_tablo) elkészítése, amelyen az UNASUR emblémája található, alatta az Union de Naciones Suramericanas szöveggel. Az itt látható mintát próbáld minél jobban lemásolni!

A kép 460x660 képpont méretű, fekete háttérrel. A Dél-amerikai kontinens térképét a delamerika.gif állományban megtalálod. Ezen a képen szerepel két téglalap, egyik világos sárga, másik vöröses színnel van kitöltve. Ezeket a színeket kell felhasználnod arra, hogy az emblémát elkészítsd.

Maga az embléma egy vöröses kitöltésű kör, amelynek körvonala világos sárga. A kontinens sárga kitöltéssel szerepel a körben. Az embléma középre van igazítva a tablón.

Az embléma alatt található szöveg talpnélküli betűtípussal szerepel, középre van igazítva. Az U, Na, Sur betűk a megadott vöröses, a többi a világos sárga színnel szerepel.

Példa

Javasolt megoldás:

Megoldási terv:

Ha megnézzük a képet, egyből eszünkbe juthat az eddig már oly sokszor használt technika: a körlapot kijelöléssel készítjük el, majd a kijelölést körbe rajzoljuk a megfelelő színnel. Szöveg elhelyezése nem probléma, sokkal inkább trükkösnek tűnik Dél-Amerika térképének megjelenítése a mellékelt delamerika.gif kép alapján. Ha megnyitjuk, láthatjuk, hogy magán a kontinensen az országhatárok is jelölve vannak, fekete vonalakkal, és ezen a képen vannak a szükséges színminták is. Itt fogjuk használni a kijelölés invertálása lehetőséget: varázspálcával kijelöljük a külső, fehér részt, majd invertáljuk a kijelölést; így maga a kontinens lesz kijelölve, és persze a minta színek is. Ezeket eltávolítjuk a kijelölésből (CTRL billentyű lenyomásával), majd a Kitöltő eszközzel kitöltjük a kontinenst a megfelelő színnel. Ekkor már csak ki kell vágni a kijelöléssel együtt, és beilleszteni az alapképbe. Nézzük a megoldást lépésenként!

Javasolt megoldás lépései:

 • Válasszunk fekete Háttérszínt, majd nyissunk meg egy új képet 460x660-os méretben!
 • A mintán látható helyre készítsünk egy kör alakú kijelölést! Érdemes középpontos kijelölést készíteni, mert így az első kattintás helyéről, középpontosan kifele indul el a körkijelölés (CTRL billentyű, a kijelölés megkezdése után).
 • Ha kész a kijelölés, nyissuk meg a delamerika.gif képet! Pipetta eszközzel vegyünk színmintát a barnás színből, váltsunk vissza eddigi munkánkra és töltsük fel a kör kijelölést a Kitöltő eszközzel!
 • Ismét a delamerika.gif képről vegyünk mintát a sárga színből, ugyanúgy Pipetta eszközzel! A készülő munkánkon Szerkesztés → Kijelölés körberajzolása paranccsal rajzoljuk körbe a kör kijelölést! Mi 10 px vastagságú körberajzolást választottunk. Ha ez is kész, szüntessük meg a kijelölést (SHIFT+CTRL+A, vagy Kijelölés → Semmit, A lépés)!
 • Térjünk vissza a delamerika.gif képhez! Válasszuk ki a Varázspálca eszközt, és Dél-Amerikán kívüli, fehér területre kattintsunk! Ezzel kijelöltünk mindent kívül, kivéve a mintaszínek két téglalapját (hisz csak a külső, fehér színt jelöltük így ki).
 • Invertáljuk a kijelölést (Kijelölés → Invertálás)! Ezzel a kijelölés megváltozik: minden dolog ki lesz jelölve, ami eddig nem volt, és azok a dolgok nem lesznek kijelölve. amik eddig kivoltak. Tehát két dolog nem volt kijelölve: a kontinens, és a színmintákat adó két téglalap. Így viszont a kontinens, és a két téglalap lesz kijelölve.
 • Vegyük ki a kijelölésből a két téglalapot! Válasszuk ki a Téglalap kijelölő eszközt, és kezdjük el kijelölni a két téglalapot a jobb sarokban! Kijelölés közben nyomjuk le a CTRL billentyűt, így eltávolítjuk a kijelölt részből a két téglalapot! Így már csak a kontinens van kijelölve (B lépés).
 • Válasszuk a Kitöltő eszközt, és a megadott sárga színnel töltsük fel a kijelölt kontinenst! Vigyázat: az Eszközbeállításokban be kell állítani, hogy a Teljes kijelölés kitöltése opcióval dolgozzon az eszköz (gyorsbillentyű: SHIFT). Ha nem állítjuk be, akkor csak az egybefüggő színnel rendelkező területet fogja kiszínezni (C lépés).
 • Ha kész a kitöltés, másoljuk le CTRL+C-vel a kijelölt területet! Váltsunk át az eddig elkészült versenyfeladatra, és illesszük be a lemásolt kontinenst (CTRL+V)! Áthelyezési eszközzel vigyük a helyére, majd méretezzük át az Átméretezési eszközzel! Mind addig ügyeskedjünk ezen két eszközzel, míg a mintán látható módon helyére nem tettük a kontinens képét! Ha már a helyén van, véglegesítsük azt a CTRL+H gyorsbillentyűvel, vagy Rétegek → Réteg rögzítése opcióval (D lépés)!
 • Szövegeszközzel írjuk be a szoveg.txt-ben található szöveg kimásolásával, majd beillesztésével a szükséges szöveget (az Előtérszín legyen a kért sárga)! Végezzük el a mintán látható beállításokat: legyen a szöveg félkövér, és középre igazított!
 • A kezdőbetűk megváltoztatásához másoljuk le a megadott barnás-narancsos színnek a HTML kódját! Ezután Szövegeszközzel jelöljük ki azt a kezdőbetűt (vagy kezdőbetűket), amit át kell színezni! A Szövegeszköz szerkesztés közben megjelenő gyorsmenüjében kattintsunk az éppen aktuális színt ábrázoló négyzetre! Ekkor megjelenik egy színválasztó. Itt illesszük be a lemásolt HTML kódot! Így megváltoztattuk a kijelölt betű színét (E lépés).
 • Végezzük el a fenti eljárást a többi kezdőbetűkre is (F lépés)!
 • Exportáljuk a képet a kért néven (G lépés)!

A megoldás főbb lépései képekben:

A lépés
B lépés

A – Kör kijelöléssel elkészítjük az alapot (kitöltés, körberajzolás). Ha végeztünk szüntessük meg a kijelölést!

B – Invertáljuk a varázspálca kijelölést, és eltávolítjuk a kijelölésből a két téglalapot.

C lépés
D lépés

C – Teljes kijelölés kitöltésével a megadott sárga színnel kitöltjük a kijelölt kontinenst.

D – Lemásoljuk, majd beillesszük eddigi munkákba a kontinenst. Átméretezzük, és helyére visszük, végül fixáljuk a helyét.

E lépés
F lépés

E – Szövegek színezéséhez másoljuk le a megadott szín HTML színkódját!

F – Miután megadtuk a szöveget, kijelöljük a beszínezendő szövegrészeket, és a megjelenő gyorsmenüben változtatjuk meg a kijelölt szövegrész színét, a lemásolt HTML színkód beillesztésével.

G lépés

G – A kész képet a megadott néven exportáljuk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült