Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Képszerkesztés / Rasztergrafikai feladatok megoldása az OKTV és OKATV –ből /Összetettebb feladatok

Rasztergrafikai feladatok megoldása az OKTV és OKATV–ből

Összetettebb feladatok

Az alábbi feladatok jellegzetessége, hogy nem hangsúlyozottan a geometria alakzatok elhelyezésén van a hangsúly, hanem többféle eszközzel való manipuláláson. Ilyen szempontból összetettebbek, de nem feltétlenül nehezebbek az eddig bemutatott feladatoknál.

OKTV 2012 - Első forduló, 1. feladat

Feladat

A feladat szövege:

1. feladat: Rajzolás – Vaktérkép készítése (20 pont)

A Duna-terkep.png felhasználásával készíts egy vaktérképet vakterkep néven! A vaktérkép egy olyan feladathoz kell, ahol a sorszámmal jelölt városok/országok nevét meg kell adni, illetve a feltüntetett képet a megfelelő városhoz kell kötni!

Vaktérkép

Ügyelj a következőkre!

 • A képen helyezz el egy vékony, fekete belső szegélyt (a kép mérete ne változzon meg)!
 • Az eredeti képről el kell távolítanod a Bécs, Belgrád, Bulgária feliratokat, az Ukrajna szöveget pedig az eredeti helyéhez képest balra kell mozgatnod, hogy a jobb felső sarokba kerülhessen a pozsonyi vár képe!
 • Amikor a Belgrád szöveget eltávolítod, a Morava vonala is megsérül. Állítsd helyre úgy, hogy ne lehessen észrevenni ezt a módosítást!
 • A sorszámokat piros színnel kell elhelyezned a feltüntetett helyeken!
 • Az 1-es és 2-es számoknál lévő fekete kör helyett piros kitöltésű és körvonalú, leg-feljebb 16 képpont átmérőjű kört kell elhelyezned!
 • Bulgária területét sárga színnel töltsd ki!
 • A pozsonyi vár képét egy diafelvételről szkenneltük. Sajnos egy kis hiba történt a digitalizáláskor, a kép vízszintesen tükrözve lett. Hozd helyre a hibát, mielőtt elhelyezed a képet a jobb felső sarokban! Figyelj arra, hogy a kép széle nem lóghat rá Moldávia határára!
 • Helyezd el a Vaktérkép szöveget fehér színnel a bal alsó sarokban, egy fekete tégla-lapban!
Példa

Javasolt megoldás:

Megoldási terv:

Komolyabb tervre nincs szükség, nem úgy, mint az eddigieknél: hisz itt nincsenek annyira hangsúlyosan geometriai alakzatok. Érdemes az „ügyelj a következőkre” felsorolás lépéseit követni! Hisz valóban: előbb mindig a kép hátterében lévő dolgokkal érdemes kezdeni a munkát (ez esetben magával a térképpel), majd utólag kell a fentebb levő dolgokkal foglalkozni: a vár képével, és a „Vaktérkép” felirattal. Tehát a terv: kövessük a felsorolás lépéseit!

Javasolt megoldás lépései:

 • Jelöljük ki az egész képet (CTRL+A, vagy: Kijelölés → Mindet)! Válasszunk fekete színt Előtérszínnek, majd a már gyakran használt módon rajzoljuk körbe a képet a Kijelölés → Kijelölés körberajzolása menüponttal!
 • A Bécs, Belgrád, Bulgária feliratokat el kell tüntetni: ezeket egyszerűen felül színezzük fehérrel (az Ecseteszköz segítségével).
 • Belgrád feliratának eltüntetése közben megsérül a Morava folyó vonala (A lépés). A Színpipetta eszközzel másoljuk le az épen maradt folyó színét! Válasszuk ki az Ecseteszközt, állítsunk be 2px vastagságú ecsetet, és rajzoljuk be a megsérült folyóvonalat (B lépés)!
 • Az Ukrajna szöveget vágjuk ki, illesszük be, majd a vigyük a helyére, végül CTRL+H-val, vagy Rétegek → Réteg rögzítése opcióval véglegesítsük a helyét! Vigyázzunk arra, hogy a Háttérszín fehér legyen! Ugyanis a Gimp a kivágásnál mindig a Háttérszín színével tölti fel a kivágott rész helyét.
 • Válasszuk ki az Ecseteszközt, állítsuk az Előtérszínt pirosra, majd az ecset vastagságot módosítsuk 8 px szélesre! A kért két helyen klikkeljünk egyszer az egérrel: ezzel két piros pontot helyeztünk el.
 • A két piros pont mellé a Szövegeszköz segítségével írjuk oda a kért két számot: 1-et, és 2-t!
 • Bulgária területét jelöljük ki a Varázspálcával! Ha túl nagy területet jelöl ki, akkor vegyük vissza a küszöbértéket 10-esre! Ekkor már a mintán látható területet fogja kijelölni (ha túl „toleráns” a színekkel az eszköz, akkor a világoskék színen túl is kijelöli a fehér területeket). Színszerinti kijelölőt meg nem érdemes használni: hisz az az összes fehér színt kijelöli, nekünk meg csak Bulgária területe kell. A kijelölt részt színezzük be sárgára! Vigyázat: Rusze feliratából a R és e betűk belső része még nem lett kiszínezve sárgára. Ezeket ránagyítva pótoljuk, egy 1 px vastagságú Ceruzaeszközzel (C lépés).
 • Állítsuk az Előtérszínt pirosra, majd a Szövegeszközzel írjunk egy 3-ast Bulgária területére!
 • Nyissuk meg a Pozsonyi vár képét (pozsonyi_var.jpg), tükrözzük vízszintesen (Kép → Átalakítás → Vízszintes tükrözés)!
 • Jelöljük ki az egész képet, másoljuk le, majd illesszük be az eddig elkészült vaktérképre!
 • Vigyük a beillesztett Pozsonyi vár képét a jobb felső sarokba, méretezzük át az Átméretezési eszközzel (ne lógjon bele Moldáviába!). Végül véglegesítsük a Pozsonyi vár képének a helyét (CTRL+H) (D lépés)!
 • A Szövegeszközzel írjuk a bal alsó sarokba, fehér Előtérszínnel: „Vaktérkép”!
 • Most, hogy már tudjuk mekkora területet foglal a „Vaktérkép” felirat, jelöljük ki a Téglalap kijelölő eszközzel!
 • Válasszunk fekete Előtérszínt, majd a Kitöltő eszközzel színezzük ki a kijelölt részt, úgy, hogy közben lenyomva tartjuk a SHIFT gombot (vagy válasszuk az Eszközbeállítások → Teljes kijelölés kitöltése)! Ezáltal nem az összefüggő színű területeket színezi ki (pl. kék színűeket), hanem az egész kijelölt részt (E lépés).
 • Exportáljuk a képet a kért néven (F lépés)!

A megoldás főbb lépései képekben:

A lépés
B lépés

A – Belgrád törlésekor megsérül a Morava folyó.

B – Megfelelően választott Ecseteszközzel kijavítjuk a sérülést.

C lépés
D lépés

C – Bulgária területének kiszínezésekkor színezzük ki Rusze, R és e betűinek belsejét is Ceruza eszközzel!

D – Pozsonyi várat külön nyitjuk meg, tükrözzük vízszintesen, beillesztjük a térképre, helyére visszük, majd ott méretarányosan kicsinyítsük le!

E lépés
F lépés

E – Előbb érdemes a „Vaktérkép” feliratot elhelyezni, utána elvégezni a téglalap kijelölést: a szöveghez könnyebb igazítani a hátteret, mint fordítva.

F – A „Vaktérkép” felirat elhelyezésével elkészült a kép is.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült