Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Webszerkesztés / Bekezdések formázása

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Ahogy szövegszerkesztésben is, úgy a webszerkesztésben is a szöveget bekezdésekre lehet bontani. Ezekre külön beállításokat alkalmazhatunk. Nézzük meg, hogy a KompoZerben milyen lehetőségek vannak erre!

Bekezdések formázása

Ahhoz, hogy külön bekezdésekben írhassunk a weblap felületére (alapértelmezettként ez nincs beállítva), az eszköztárban kattintsunk a Szövegtörzs feliratot tartalmazó legördülő menüre (lásd az alábbi ábrát), és válasszuk a Bekezdés opciót!

Bekezdések formázását segítő menüsor15. ábra: Bekezdések formázását segítő menüsor

Jó, ha weblapszerkesztés során úgy tekintünk a bekezdések formázására, mint ha szöveget szerkesztenénk. Persze kevesebb lehetőség áll rendelkezésre, mint bármely szövegszerkesztő alkalmazásban, de ha ezt a szemléletet követjük, könnyebbé tehetjük a helyzetünket: hisz bizonyos szintig hasonló lehetőségeink vannak, mint szövegszerkesztésnél; például ha egy bekezdést gépelünk be épp, akkor bekezdésen belül a szövegszerkesztésből is ismert SHIFT+ENTER billentyűkombinációval sortöréseket helyezhetünk el, míg csak az ENTERt lenyomva új bekezdést nyithatunk.

Igazítás

Az eszköztár már a szövegszerkesztésből is ismert szimbolikával jeleníti meg a bekezdések igazítását, melyek jelentése rendre: balra-, középre-, jobbra-, és sorkizárt igazítás:

Bekezdések igazításának ikonjai az eszköztárban16. ábra: Bekezdések igazításának ikonjai az eszköztárban

Jelöljük ki azt bekezdést (táblázatot, vagy akár képet), amit igazítani szeretnénk, majd válasszuk ki a megfelelő igazítást! Bekezdésnél az is elég, ha bele állunk kurzorral a bekezdésbe.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Felsorolás lista

A felsorolások készítése is teljesen úgy történik, mint ahogy szövegszerkesztésben megszokhattuk. Kattintsunk az eszköztárban a Felsorolás ikonra (lásd a 17. ábrát)! A jelenlegi bekezdés előtt megjelenik az első felsorolás jel. Amíg ki nem kapcsoljuk a Felsorolás ikonra kattintássaé, minden új bekezdés egy újabb felsorolás pontba fog kerülni.

A felsorolások szintjeit beljebb, ill. kijjebb helyezhetjük a Behúzás növelése, ill. Behúzás csökkentése ikonokkal (az alábbi ábrán a két, jobb oldali ikon).

Felsorolásra vonatkozó ikonok az eszköztáron17. ábra: Felsorolásra vonatkozó ikonok az eszköztáron

Bekezdéseket utólag is átalakíthatunk felsorolássá: jelöljük ki azokat a bekezdéseket, melyeket felsorolássá szeretnénk alakítani, majd kattintsunk az eszköztárban a Felsorolás ikonra!

Többszintű lista szerkesztés alatt18. ábra: Többszintű lista szerkesztés alatt

Vissza a tartalomjegyzékhez

Sorszámozott felsorolás

Hasonlóan kell eljárnunk, mint ahogy az előző fejezetben: Felsorolások esetén. Az eszköztárban a számozott felsorolás ikonja a rendes felsorolás mellett található (lásd fent, a 17. ábrát). Teljesen úgy „viselkedik”, mint a felsorolás. A különbség csupán annyi, hogy szimbólumok helyett sorszámok jelennek meg a lista elemei előtt.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Címsor és egyéb formátum megadása

Válasszuk ki az adott formátummal ellátni kívánt szövegrészt! Az eszköztárban kattintsunk a Szövegtörzs feliratot tartalmazó legördülő menüre (lásd az alábbi ábrán), mely a felsorolásokkal egy sorban található! Itt válasszuk ki a megfelelő címsort (1-6-ig vannak megszámozva), vagy más, szükséges formátumot!

Bekezdések típusait tartalmazó legördülő menü az eszköztáron19. ábra: Bekezdések típusait tartalmazó legördülő menü az eszköztáron

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült