Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Webszerkesztés / Hivatkozások és könyvjelzők

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Ebben a leckében megtanuljuk, hogy a KompoZerben hogyan lehet hivatkozásokat, és könyvjelzőket létrehozni. Mi a különbség a hivatkozás, és a könyvjelző között? Erről is szó lesz!

Hivatkozások és horgonyok (könyvjelzők)

Hivatkozások és könyvjelzők technikailag egy dolgot jelentenek: ugrópontot egy másik, megadott helyre. A könyvjelzők (vagy a Kompozerben horgonyok) segítségével az oldalon belüli ugrásokhoz szükséges ugrópontokat hozhatjuk létre. A hivatkozások pedig egyaránt mutathatnak külső weboldalra, képre, vagy akár egy másik/vagy ugyanazon oldal ugrópontjára.

Hivatkozás elhelyezése

Jelöljük ki azt a szöveget (vagy képet), amelyet linkké szeretnénk alakítani! Válasszuk ki a BeszúrásHivatkozás opciót, vagy az eszköztárból a Hivatkozás ikonját (lásd az alábbi ábrán)!

Hivatkozás beszúrásának ikonja10. ábra: Hivatkozás beszúrásának ikonja

A megjelenő párbeszédablakban állíthatjuk be a hivatkozás főbb tulajdonságait, mint például: hivatkozás szövegét (ami a honlapon is megjelenik), valamint a hivatkozás címét, ami lehet egy webcím, vagy egy fájl is. Amennyiben fájlt adunk meg, abban az esetben kiválaszthatjuk, hogy az URL relatív legyen az oldal elhelyezkedéséhez képest.

Hivatkozás beállításai11. ábra: Hivatkozás beállításai
Megjegyzés

A relatív útmegadásban az aktuális weboldal elhelyezkedéséhez képest adjuk meg a hivatkozott elem címét. Ha például a HTML oldalunkat tartalmazó mappából nyílik egy kepek mappa, amelyben van egy auto.jpg állomány, akkor a relatív útvonal: kepek/auto.jpg.

Fontos beállítási lehetőség, hogy a hivatkozást miként nyissa meg a böngésző. Fájlok esetén érdemes lehet új ablakban történő megnyitást kiválasztani.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Könyvjelző (Horgony) elhelyezése

Könyvjelzőket akkor szokás használni, ha egy-egy oldalon belül szeretnénk ugrást végre hajtani. Ennek több oka lehet: például maga az oldal sok tartalommal rendelkezik, így a böngészőben sokáig kéne lefele görgetni, vagy sokat kéne keresgélni, míg elérnénk azt a tartalmat, amire kíváncsiak vagyunk. Ekkor az oldal tetejére érdemes egyfajta tartalomjegyzéket csinálni. A tartalomjegyzék pontjaira kattintva egyből a kívánt tartalomrészre ugorhatunk ugyanazon az oldalon belül. Természetesen az egyes tartalomrészekhez érdemes egy „Vissza a tetejére” könyvjelzőt készíteni, amire ha rákattintunk, egyből visszaugrik a lap tetejére, ahová elkészítettük a már említett tartalomjegyzéket.

Könyvjelző készítése horgony segítségével12. ábra: Könyvjelző készítése horgony segítségével

Jelöljük ki azt a szövegrészt, ahova ugrani szeretnénk! Ezután válasszuk ki a Beszúrás → Horgony menüpontot (vagy kattintsunk az eszköztár Horgony ikonjára)! Adjuk meg a Horgony nevét! Fontos, hogy olyan nevet válasszunk, amiről később egyértelműen azonosítani tudjuk a Horgonyt! Ezzel egy Horgonyt helyeztünk el arra a szóra, ahova majd később ugrani szeretnénk a weboldal egy másik pontjáról.

A horgonynak nevet kell adni13. ábra: A horgonynak nevet kell adni

Most állítsuk be az ugrópontot, azaz azt a helyet, ahonnan a korábban megjelölt pontra szeretnénk ugrani! Válasszuk ki a Beszúrás → Hivatkozás menüpontot! A Hivatkozás címe helyére korábban hivatkozást írtunk. Most használjuk legördülő menüként! A korábban felvett Horgonyok név szerint megtalálhatóak a legördülő menüben. Válasszuk ki a megfelelőt, majd kattintsunk az OK gombra! Ezzel beállítottunk egy ugrópontot, mellyel a beállított Horgonyra tudunk ugrani, egy lapon belül.

A honlap szerkesztő felületén egy-egy horgony helyét egy kis horgony szimbólum jelöli (lásd az alábbi ábrán), ami – természetesen – csak minket tájékoztat arról, hol helyezkedik el egy-egy horgony. A böngészőben nem lesz látható.

A honlap szerkesztői nézetében a horgony jele14. ábra: A honlap szerkesztői nézetében a horgony jele

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült