Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Webszerkesztés / Lap tulajdonságainak megadása

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Azon beállításokat fogjuk itt áttekinteni, melyek egy-egy html oldal egészét érintik. Például: háttérkép, vagy háttérszín beállítása.

Követelmény

Böngésző alkalmazások alapismerete.

Lap tulajdonságainak megadása

Háttérszín vagy háttérkép megadása

Kattintsunk a FormátumOldal színei és háttere opcióra!

Háttérszín megadása

Válasszuk ki az Egyéni színek használata opciót! Ekkor szerkeszthetővé válnak a színek.

Oldal színeinek beállítása : az egyes, színes téglalapokra kattintva változtathatjuk meg őket.7. ábra: Oldal színeinek beállítása : az egyes, színes téglalapokra kattintva változtathatjuk meg őket.

Válasszuk ki a Háttér színét, és a Blokk háttérszíne párbeszédablakban válasszuk ki a megfelelő háttérszínt! Megjegyzendő, hogy itt is lehet természetesen RGB és HTML kód alapján is színt megadni.

Háttérkép megadása

Kattintsunk a FormátumOldal színei és háttere opcióra! Az Oldal színei beállítások alatt ki tudjuk tallózni a beállítani kívánt háttérképet. Egyszerűen csak tallózzuk ki, és máris a beállított kép lesz a weblap háttérképe!

Vissza a tartalomjegyzékhez

Linkek színe

Mint korábban említettük: csak akkor tudunk változtatni a linkek színén, ha a weblapot úgy hoztuk létre, hogy kikapcsoltuk a Strict DTD opciót.

Ez esetben ugyanúgy, mint a háttérszín beállításnál, Formátum → Oldal színei és háttere menüpontnál találjuk a linkek színének beállításait. Háromféle linkszínt tudunk beállítani:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Oldalcím és meta elemek

Oldalcím

Az Oldalcím jelenik meg a böngésző ablakának címsorában. Ezért is fontos, hogy értelmes, beszédes címet adjunk meg oldalcímként.

Válasszuk ki a FormátumOldal címe és tulajdonságai menüpontot! A megjelenő párbeszédablakban be is gépelhetjük a megfelelő oldalcímet.

Oldal általános információnak megadása8. ábra: Oldal általános információnak megadása
Megjegyzés

Ügyeljünk arra, hogy olyan oldalcímet adjunk meg, amely jól jellemzi az adott oldalt.

Meta elemek

Egy honlap meta elemei további információkat adnak a honlapról: például hogy ki a honlap szerzője vagy, hogy mit mutat be a honlap – azaz egy rövid, összefoglaló leírást adhatunk meg a honlapról. Ami még fontos, itt tudjuk beállítani a honlap karakterkódolását is.

Ugyanott, ahol az oldal címét beállítottuk (FormátumOldal címe és tulajdonságai), a metainformációkat is beállíthatjuk.

További meta elemek megadása a KompoZerben9. ábra: További meta elemek megadása a KompoZerben
Megjegyzés

Ha a feladat máshogy nem rendelkezik, érdemes az Unicode (UTF-8) karakterkódolást beállítani, hogy a magyar ékezetes karakterek és más speciális karakterek helyesen jelenjenek meg a webböngészőben.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült