Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában – Szövegszerkesztés / Stílusok

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Ebben a fejezetben a stílusok használatáról, stílustípusokról lesz szó.

Követelmény

Karakter és bekezdés szintű formázások ismerete.

Stílusok

Gyakran előfordul, hogy egy dokumentumon belül több szövegrészt ugyanolyan formázási beállításokkal kell ellátnunk. Ekkor megtehetjük azt, hogy egy helyen beállítjuk a kívánt tulajdonságokat, majd a Formátummásoló ecset használatával "átfestjük" a többi területre. Ez kevés másolás esetén gyors megoldás lehet, azzal azonban számolnunk kell, hogy ha később módosítani szeretnénk az előzőleg megadott formátumon, akkor megint el kell végeznünk a kijelöléseket, kopírozásokat.

A formátummásolásnak van azonban egy sokkal komplexebb, sok esetben hatékonyabb módja, ez pedig a stílusok alkalmazása.

A stílus lényege, hogy a beállított formázási tulajdonságokat elmenthetjük, így ezt később sablonszerűen tudjuk használni az általunk kijelölt szövegrészekre. Nagy előnye, hogy ha az elmentett stílus beállításait módosítjuk, akkor minden olyan szövegrész, amelyre alkalmazva lett az adott stílus, automatikusan követi az új beállításokat, azaz nem kell a hasonlóan formázott szövegeknél egyesével átállítani a tulajdonságokat. Ezzel, főként hosszú dokumentumok esetén rengeteg időt spórolhatunk, illetve a figyelmetlenségből kihagyott változtatások problémája is megszűnhet.

Aki még sosem hallott a stílusokról, annak ajánlom az alábbi rövid tanfolyamot! [Utolsó megtekintés: 2014.08.14.]

Illetve a kifejezetten Word 2010-hez készített leírást! [Utolsó megtekintés: 2014.08.14.]

Stílustípusok

Megkülönböztetünk karakter-, bekezdés-, lista- és táblázatstílust valamint hivatkozott stílust.

A karakterstílusban a szöveg karakterszintű beállításait tudjuk elmenteni, azaz például a szegélyezést, illetve a Kezdőlap Betűtípus blokkjába tartozó tulajdonságokat.

A bekezdésstílusban ezek mellé jönnek az eggyel nagyobb logikai egységre, azaz a teljes bekezdésre vonatkozó beállítások, mint például a behúzással, térközzel, szövegbeosztással, tabulátorokkal, keretezéssel kapcsolatos tulajdonságok.

A hivatkozott stílus karakter- és bekezdésstílus is, attól függően, hogy milyen módon van kijelölve a szöveg, amelyre alkalmazzuk. Ha egy bekezdésben állunk a szövegkurzorral, vagy egész bekezdés(eke)t jelölünk ki, akkor bekezdésstílusként működik, ha azonban csak szavakat, karaktereket jelölünk ki, akkor karakterstílusként funkcionálva és a bekezdésszintű tulajdonságokat elhagyva formázza meg a kijelölt szövegrészletet.

A Word lehetőséget ad arra, hogy ne csak folyó szövegeket, hanem listákat és táblázatokat is stílusok segítségével formázzunk. Felhívnám a figyelmet, hogy a táblázatok mentett stílusai nem a Stílusok ablakban találhatóak meg, hanem a táblázat beszúrásakor megjelenő Táblázateszközök csoport Tervezés fülén a Táblázatstílusok Egyéni kategóriájában. Ehhez hasonlóan az általunk készített listastílus sem a megszokott helyen, hanem a Többszintű lista menü gomb alatt, a Listastílusok kategóriában található meg.

Ha formáztunk egy szövegrészt, de vissza szeretnénk vonni a beállításokat, akkor jobb gombbal kattintsunk a szövegre, és a Stílusok menüben válasszuk a Formázás törlése opciót. Ekkor a kijelölt rész visszaáll Normál stílusú, extra formázásoktól mentes szövegre. Ha csak karakter szintű formázásokat akarunk visszavonni, akkor csak a kívánt szavakat jelöljük ki, és úgy töröljük a formázást. Ekkor az adott szöveg bekezdésszintű beállításai még megmaradnak. Ha bekezdés szintű formázást is vissza szeretnénk vonni, akkor viszont az egész bekezdés szövegét ki kell jelölnünk a formázás törlése előtt. (Gyorsbillentyűkkel: Ctrl+szóköz = csak a karakterformázás visszavonása, Ctrl+Q = csak a bekezdés szintű formázás visszavonása.)

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült