A válogatóverseny résztvevői:

Az IOI válogatóversenyen az Informatika OKTV Programozás kategóriájának első 20-25 helyezettje vehet részt (a résztvevők pontos számát a versenyek eredményének ismeretében az Országos Versenybizottság állapítja meg). Az IOI válogatóverseny résztvevője az Izsák Imre Gyula matematika-fizika-számítástechnika verseny győztese és a Dusza Árpád Programozási emlékverseny első helyezett csapat tagjai.

A CEOI válogatóversenyen az Informatika OKTV Programozás kategóriájának első 20-25 helyén végzett 11. osztályos tanulók, valamint a II. kategória első 3-6. helyén végzett 9-10. osztályos tanulók vehetnek részt (a résztvevők pontos számát a versenyek eredményének ismeretében az Országos Versenybizottság állapítja meg). Kiemelkedő eredmény esetén az I. kategória győztese is indulhat a válogatóversenyen. A CEOI válogatóverseny résztvevője az Izsák Imre Gyula matematika-fizika-számítástechnika verseny győztese, ha legfeljebb 11. osztályos tanuló és a Dusza Árpád Programozási emlékverseny eslő helyezett csapat tagjai.

Az IOI olimpiai csapat tagja automatikusan az előző évi olimpián (CEOI,IOI) aranyérmet szerzett versenyző. Valamint a CEOI olimpiai csapat tagja automatikusan az előző évi olimpián (CEOI) aranyérmet szerzett versenyző, ha legfeljebb 11. osztályos tanuló.

Mindkét válogatóverseny jogosult résztvevői a korábbi diákolimpiák korcsoportban megfelelő magyar résztvevői.

ugrás a lap tetejére

A válogatóversenyen használható eszközök:

A válogatóversenyen a versenyzők a diákolimpiai szabályoknak megfelelően a Pascal vagy a C++ programozási nyelveket használhatják.

Használható operációs rendszer Windows 10. Az értékelő szerver Linux (Ubuntu 14.04) operációs rendszer alatt működik.

Jelenleg használható pontos verziók: Free Pascal 3.0 vagy GCC 4.8.2.

Fejlesztői környezetek: Geany 1.24 vagy Code::Bocks 13.12., Lazarus 1.0.14

Egyéb segédeszközök (könyvek, jegyzetek, ...) a versenyen nem használhatók.

ugrás a lap tetejére

A válogatóverseny szabályai:

A válogatóversenyre a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szabályai irányadóak.

A válogatóverseny 5-6 fordulóból áll. Mindegyik fordulóban 2-3 programozási feladatot kell megoldani. A programokat a diákolimpiák szabályainak megfeleloen online versenyrendszer értékeli, amely nem hivatalos, tájékoztató eredményt ad. A hivatalos eredményrol a versenybizottság dönt az aktuálisat követo forduló megkezdéséig.

Az első nap után a versenybizottság az indulók kb. 50%-ára, a második forduló után pedig 30%-ára csökkenti a létszámot.

Az IOI csapatba kerülésről az utolsó forduló után dönt a versenybizottság. A CEOI csapatba kerülés korábbi fordulók során is eldőlhet, ha valamelyik forduló után csak 4, a CEOI válogatón résztvevő versenyző marad.

ugrás a lap tetejére

Az olimpiai csapatok kijelölése:

A válogatóversenyen a két olimpiai csapatba került 6-6 fő részére felkészítő foglalkozásokat tartunk, amelyek után további feladatokat kell megoldani. Az ezen feladatok megoldására kapott pontszámot hozzáadjuk a válogatóversenyen szerzett pontszámhoz. A felkészítés félidejében közülük választjuk ki a két olimpiai csapatba kerülő 4-4 főt.

ugrás a lap tetejére

Olimpiai felkészítés (segédanyagok)