Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában - Webszerkesztés / Táblázatkészítés

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A lecke címe magáért beszél: megtanuljuk, hogy lehet a KompoZerben táblázatokat beszúrni, szerkeszteni, törölni.

Táblázatkészítés

A táblázat készítés módja is leginkább a szövegszerkesztők táblázat készítési lehetőségeihez hasonló. Nézzük, milyen eszközöket nyújt ehhez a KompoZer!

Táblázat beszúrása

Válasszuk ki a Beszúrás → Táblázat menüpontot, vagy az eszköztáron található Táblázat ikont! Az ekkor megjelenő, Táblázat beszúrása párbeszédablak – igen figyelmes módon – két lehetőség szerint is enged választani, hogy miként szeretnénk beszúrni a táblázatot: Gyorsan, vagy Pontosan.

Táblázat "Gyors" beszúrása25. ábra: Táblázat "Gyors" beszúrása

A párbeszédablak utolsó füle a Cella nevet viseli. Ahogy a neve is elárulja: ezen fülön a beszúrandó táblázat celláinak tulajdonságait tudjuk beállítani, mint például:

Szerkesztés alatt lévő táblázat26. ábra: Szerkesztés alatt lévő táblázat

Vissza a tartalomjegyzékhez

Táblázat tulajdonságainak szerkesztése

Ahogy eddig is megszokhattuk, már egy beszúrt objektumot úgy tudunk formázni, módosítani, hogy kijelöljük azt, és kiválasztjuk az eszköztárból a hozzá tartozó ikont. Jelöljük ki a szerkeszteni kívánt táblázatot, vagy táblázat részt, majd a Táblázat ikont! Ekkor megjelenik a Táblázat tulajdonságai párbeszédablak, melyben részletes beállítási lehetőségeket találhatunk. Ezeket alább tárgyaljuk részletesebben.

Méret

A méretet pixelben, vagy százalékban (a böngésző ablak méretéhez viszonyított, relatív százalékban) tudjuk megadni: a szélességet, és a magasságot. Ezen felül szerkeszteni tudjuk, hogy hány sorból, ill. oszlopból álljon a táblázat.

Táblázat tulajdonságai párbeszédablak27. ábra: Táblázat tulajdonságai párbeszédablak

A szerkesztő program úgy szúrja be az új sorokat, vagy oszlopokat (vagy úgy törli ki) hogy a táblázat méretén nem változtat. Azaz vagy sűríti, vagy ritkítja az oszlopok, ill. sorok számát.

Szegély

A Táblázat tulajdonságainak Táblázat fülén a Szegély és térköz csoportban találjuk a Szegély opciót. Itt pixelben tudjuk megadni a szegély méretét. Alapértelmezett értékben ez 1 pixel (lásd: 27. ábra).

Cellák térköze

Ugyancsak a Táblázat tulajdonságainak Táblázat fülén találhatjuk a cellák térközére vonatkozó beállításokat (lásd: 27. ábra). Cellatávolságot képpontokban tudjuk megadni – ezzel állítjuk be két cella távolságát.

Helykitöltés (ahogy a magyarázó szöveg is írja) a cella szegélye, és a cella tartalma közötti távolságot adhatjuk meg, szintén pixelben megadva.

Táblázat igazítása

Meg tudjuk adni, hogy a táblázat a weblap melyik részén helyezkedjen el: baloldalt, jobboldalt, vagy középen. A Táblázat tulajdonságai párbeszédablakban ezt a Táblázat igazítása legördülő menüben tudjuk beállítani (lásd: 27. ábra).

Háttérszín

A Táblázat tulajdonságai párbeszédablakban legalul találjuk a Háttérszín opciót. Kattintsunk a felirat melletti, üres gombra! Egyszerű színválasztó ablak nyílik meg: ebben a már megszokott módon választhatjuk ki a nekünk megfelelő színt. A beállítások alkalmazásához kattintsunk a Táblázat tulajdonságai párbeszédablak Alkalmaz gombjára!

A Cellák fülre kattintva az éppen kijelölt cellák tulajdonságait láthatjuk: ezeknél külön is beállítható háttérszín ugyanúgy, ahogy a teljes táblázat esetén.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült