Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában – Adatbázis-kezelés / Jelentések

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Ebben a fejezetben jelentések készítésével fogunk foglalkozni.

Jelentések

A jelentések – a lekérdezésekhez hasonlóan – azt a célt szolgálják, hogy az adatbázisban szereplő adatokat valamilyen szempont szerint megjelenítsük a felhasználók számára. A jelentés annyiban tér el a lekérdezésektől, hogy – a lekérdezések végeredményével és a táblák tartalmával ellentétben – ezt kifejezetten a papír alapú megjelenítésre találták ki.

Jelentések készítésekor célszerű a következőket végiggondolni:

A fenti szempontok figyelembe vételével kézenfekvő, hogy a jelentéseket egy jól összerakott lekérdezéssel könnyen el lehet készíteni. Innentől kezdve pedig csak a formai követelményeket kell beállítanunk.

A jelentések elkészítéséhez első körben célszerű a Jelentésvarázslót használni, majd ha még extra dolgokkal szeretnénk a jelentést bővíteni, vagy módosítani rajta, akkor használjuk a Jelentéstervező nézetet.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.63_full.jpg63. ábra: A Jelentés varázsló és a Jelentéstervező

OKTV 2004/2005. 3. forduló 5. feladat (Tagnyilvántartás) J részfeladat

Feladat

Ebben a részfeladatban egy olyan jelentést kell készítenünk, amelyben városonként felsoroljuk az ott lakó tagokat, a feladatlapon megadott mintának megfelelően. A településeket név szerint kell rendezni, és a városban lakó tagokat szintén ábécé sorrendben kell megjeleníteni.

Példa

Javasolt megoldás lépései:

 • Készítsük el a jelentés alapját képező lekérdezést! Hozzunk létre egy lekérdezést Tervező nézetben, majd adjuk hozzá a lekérdezéshez a szükséges táblákat (Varos, Irszam_varos, Tag)!
 • Adjuk hozzá a lekérdezéshez a megjelenítendő adatokat (a mintáról leolvasható): a varosnev, nev, tipus, ujsag, irsz, pcim mezőket. Ezzel a lekérdezés el is készült, mentsük el J_TAGOK_segéd néven!
 • Készítsük el a jelentést a Jelentés varázsló segítségével! Első lépésként válasszuk ki, hogy mik szerepeljenek a jelentésben! Adjuk hozzá a J_TAGOK_segéd jelentés minden mezőjét, majd menjünk tovább!
 • A következő lépésben ki kell választanunk, hogy a három tábla között fennálló kapcsolattól függően milyen csoportosításban jelenjenek meg az adatok. A TAG táblát kiválasztva nem lesz semmilyen csoportosítás, de ez nem is baj. A csoportosításról a következő lépésekben fogunk gondoskodni.
 • Miután kiválasztottuk a TAG táblát, és továbbmentünk, meg kell határoznunk, hogy mely mezők szerint történjen az adatok csoportosítása. A feladat azt kéri, hogy városonként jelenítsük meg a tagok adatait, így csoportszintnek adjuk hozzá a varosnev mezőt, majd menjünk tovább!
 • Ezután meg kell adnunk, hogy mely rekordok szerint és hogyan szeretnénk rendezni. A feladat leírása szerint a tagok neve szerint kell rendezni városonként az adatokat, úgyhogy adjuk hozzá a rendezéshez a nev mezőt, és menjünk tovább!
 • A következő lépésekben a jelentés megjelenítését befolyásoló beállításokat kell elvégeznünk, majd az utolsó mentésben nevezzük el a jelentést J_TAGOK-nak, és zárjuk be a varázslót!
 • Megtekintve a legenerált jelentést, láthatunk néhány eltérést a mintához képest. Ezeket az eltéréseket a jelentés Tervező nézetében tudjuk átállítani.
 • Az első és legfontosabb eltérés, hogy az Oldalfejben szerepel minden mezőnév, viszont a mintán láthatjuk, hogy semmi ilyesmi nincs megjelenítve. Ezért az Oldalfejből ki kell törölnünk ezeket a címkéket.
 • A következő eltérés, amit láthatunk, hogy a városnevek alatt egy zöld vonal látható a mintán. Ezt nekünk a varosnev fejlécbe kell beillesztenünk. A szalagon a Vezérlők panelen találjuk a Vonal vezérlőt.
 • Ezután nem maradt más dolgunk, mint hogy a Törzsben a mintának megfelelően helyezzük el a már oda generált beviteli mezőket, valamint még két új címkét nekünk is rögzítenünk kell: az egyiket Típus, a másikat Újság felirattal.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült