Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában – Adatbázis-kezelés / Importálási lehetőségek

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Ebben a fejezetben a különböző importálási lehetőségeket tekintjük át.

Importálási lehetőségek

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha magunknak kell létrehoznunk táblákat az adatbázisban, és azokat a folyamatos használat során mi töltjük fel adatokkal.

Az ECDL, érettségi és versenyfeladatokban azonban mindig a rendelkezésünkre bocsátanak valamilyen forrásállományt, aminek a tartalmát be kell importálnunk egy üres vagy félkész adatbázisba. A következőkben áttekintjük a különböző importálási lehetőségeket, és megnézünk néhány konkrét feladatot is.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.4_full.jpg4. ábra: Az Access 2010 importálási lehetőségei

Az importálási lehetőségeket a Külső adatok fülön érhetjük el. Mint a fenti ábrán is láthatjuk, az egyszerű szöveges fájltól kezdve az XML-fájlon át egészen egy másik Access adatbázisig importálhatunk adatokat. Sőt, az Egyebek gomb alatt lehetőségünk van HTML dokumentumok, Sharepoint listák és dBase állományok importálására is. Ezen utóbbi két típussal az eddigi érettségi és versenyfeladatok alkalmával nem találkozhattunk.

Az adatbázis-kezelés versenyfeladatokkal kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy sokszor a legnehezebb feladat pont az elindulás, vagyis hogy hogyan hozzuk a rendelkezésünkre álló forrásállományt olyan formára, hogy azzal dolgozni tudjunk. Ehhez sokszor más alkalmazói programot (például szövegszerkesztőt és/vagy táblázatkezelőt) is használnunk kell, és nem csupán alapszinten.

Nézzük meg azokat az általános irányelveket, melyeket célszerű betartani külső adatok importálásakor:

Megjegyzés

Előre elkészített táblákba való importáláskor is kaphatunk ilyen hibaüzenetet. Ez esetben az importálandó adat nem egyezik meg a mező típusával.

Ezen általános elvek után nézzünk néhány gyakorlati példát!

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült