Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Tehetséggondozás az informatikában – Adatbázis-kezelés / Lekérdezések

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A fejezetben különböző lekérdezésekkel fogunk foglalkozni, és nézünk rá példákat

Követelmény

Adatbázis létrehozása, táblák létrehozása, importálása

Lekérdezések

Ebben a fejezetben az adatbázis-kezelés leglényegesebb részével fogunk foglalkozni: a lekérdezésekkel. Segítségükkel tudunk egy nagy adathalmazból konkrét kérdéseinket megválaszoló információkat kigyűjteni. Ezt úgy érjük el, hogy az adatbázis tábláinak egyes mezőkre különböző feltételeket szabunk.

A következőkben röviden tárgyaljuk, hogy mire jók az egyes lekérdezés típusok, majd korábbi OKTV részfeladatokon keresztül gyakoroljuk őket. Számos lekérdezésnél – főleg a választó lekérdezéseknél – szükségünk lesz az Access beépített függvényeinek a használatára. Ezen beépített függvényekkel megoldható feladatok külön alfejezetben lesznek tárgyalva, de az adott függvény felépítését, működését konkrétan a részfeladat megoldása során fogjuk látni.

Az egyes lekérdezés-típusok példafeladatainál röviden összefoglalom, mit kér az adott részfeladat. Javaslom azonban az eredeti feladatlap – megtalálhatóak a Függelékben, valamint a http://tehetseg.inf.elte.hu/nemesa/nemesa_archivum.html honlapon is – megtekintését is, ugyanis azon található az adatbázis sémája, aminek ismerete megkerülhetetlen a feladatok megoldásánál.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.
Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért” című TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 pályázat keretében.

A tananyag az ELTESCORM keretrendszerrel készült